Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2012Για τη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς

Για τη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς

Read 1373 times

 

Η χώρα περνάει μεγάλη εθνική δοκιμασία. Η οικονομία κατεδαφίζεται, αλλά κυρίως κατεδαφίζεται η κοινωνία. Η κοινωνική απόγνωση επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις δεκαετιών έρχονται στην επιφάνεια και εκδηλώνονται με τρόπο ραγδαίο, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να επιταχύνονται.

Πριν όμως ολοκληρωθεί η χρεοκοπία της χώρας, έχει ήδη ολοκληρωθεί η χρεοκοπία της κυρίαρχης πολιτικής που παράγει αδιέξοδα, βάρβαρες πολιτικές σε βάρος του λαού και πλήρη υποταγή σε εξωτερικές πιέσεις. Οι βαθιές συνέπειες των Μνημονίων φέρνουν σήμερα στο επίκεντρο το αίτημα για κοινωνική απελευθέρωση και πολιτική αλλαγή. Η χώρα μας πρέπει να διανύσει ταχύτατα το δρόμο στη μετά Μνημόνιο εποχή.

Οι εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα να ανατραπεί αυτό το σάπιο πολιτικό κατεστημένο και να ανοίξει ο δρόμος για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε αυτή τη συγκυρία χρέος και ευθύνη όλων όσων αντιτίθενται στις πολιτικές αυτές και μάχονται για την κοινωνική αλλαγή είναι να συμπήξουν μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου που θα τονώσει την πολιτική διαδικασία προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας.

Η Αριστερά καλείται σήμερα να δικαιώσει το ρόλο της ως πυρήνας και ενωτικός πόλος της νέας αυτής δημοκρατικής παράταξης και να ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία του λαού και του τόπου.

Η κρίση διαχέεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικοοικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Κυρίως όμως είναι κρίση εθνική που απειλεί την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατία και η υπέρβασή της προϋποθέτει την ενότητα όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με μια καταστροφική πολιτική που επιβάλλει η μειοψηφία του Κόμματος του Μνημονίου. Δεν είναι μια ομαλή κατάσταση. Πρόκειται για μια σύνθετη συγκυρία και για το λόγο αυτό η σύγχρονη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς θα πρέπει να προσαρμόσει τη στρατηγική της και την τακτική της σε αυτήν τη συγκυρία.

Για να το πετύχουμε αυτό απευθυνόμαστε πρώτα και κύρια στην κοινωνία. Χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, το εγχείρημα θα είναι χωρίς προοπτική.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο η επανεκκίνηση της δημοκρατικής διαδικασίας και της ενεργούς δημοκρατικής συμμετοχής είναι το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος, για να σταματήσει η λεηλασία του εθνικού πλούτου, η επερχόμενη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η κοινωνική και οικονομική καταστροφή.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι να σωθεί η χώρα και οι άνθρωποί της από τις πολιτικές που δημιουργούν συνεχώς νέα αδιέξοδα και οδηγούν στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Να συγκροτηθεί μια πλατιά λαϊκή συμμαχία, με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, ένας νέος φορέας συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας.

Από σήμερα πρέπει να υπάρξει το πλαίσιο των ιδεών, των επιλογών και των δυνάμεων που θα αντιμετωπίσουν τις πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης, για να προκύψει ένα διαφορετικό μέλλον για τις επόμενες γενιές, για να οδηγηθεί αυτή η συλλογική περιπέτεια προς τη σωτηρία.

Η συνάρθρωση των κοινωνικών αιτημάτων και των αναγκών σε ένα σύγχρονο προοδευτικό πολιτικό σχέδιο είναι υπόθεση όλων μας. Η ελληνική κοινωνία έχει κάθε λόγο να ανταποκριθεί με ιστορική συνείδηση, πατριωτική κι ευρωπαϊκή ευθύνη, στην πρόκληση αυτή.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Σε μια ρημαγμένη πατρίδα, με τσακισμένη την κοινωνία και την οικονομία, οι επιμέρους επιδιώξεις πρέπει να υποταχτούν στις ανάγκες των καιρών, της κοινωνίας και της πατρίδας. Σήμερα η χώρα και ο λαός έχει ανάγκη από τη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, που θα ενώσει τον λαό σε ένα πολιτικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης, με στόχο αύριο να οδηγηθεί η χώρα στη μετά Μνημόνιο εποχή, σε οικονομικό και πολιτικό ξέφωτο.

           

Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2012.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

tsirkas foto1

Κοινοβουλευτικό έργο

Φωτογραφίες

logo-parallhlogramo

271717716 327389226058468 3944413281987846258 n

neolaiasyriza2

δικαιοσύνη-παντου-768x336

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

synthesis2

Free business joomla templates