Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΣυνεντεύξειςΒασίλης Τσίρκας: Είναι εφικτό να ανατραπεί η διαφορά που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές

Βασίλης Τσίρκας: Είναι εφικτό να ανατραπεί η διαφορά που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές

Read 314 times

Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Άρτας.

 

 

 


-Τι σηματοδοτεί η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Πρόκειται για ένα πολιτικό μέτωπο που συγκροτείται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και που θέλει να συμπεριλάβει όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Η μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη που θέλουμε να δημιουργήσουμε δεν αποτελεί περιστασιακή ή καιροσκοπική επιλογή αλλά ένα τολμηρό πολιτικό βήμα που θα αλλάξει του πολιτικούς συσχετισμούς σε βάθος χρόνου και θα κάνει εμφανείς τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της προόδου, της κοινωνικής συνοχής και της δικαιοσύνης από τη μία και της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού από την άλλη.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με την επικράτηση των πολιτικών λιτότητας και την άνοδο της ακροδεξιάς έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας συμμαχιών που θα αντιπαλέψουν και θα αναστρέψουν την κατάσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται τα προοδευτικά κόμματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή.

-Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ήττα που υπέστη από τις ευρωεκλογές του Μαΐου;

Δεν παραγνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για εμάς. Πρέπει όμως να αποσυνδέσουμε τις ευρωεκλογές από τις εθνικές εκλογές. Οι πολίτες δίνουν πάντοτε διαφορετική βαρύτητα στις εθνικές εκλογές, τα κριτήρια της απόφασής τους είναι ξεκάθαρα πολιτικά, το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση πολύ μεγαλύτερη.

Εμείς λάβαμε τα μηνύματα. Αυτό που τώρα οφείλουμε να κάνουμε, είναι να παρουσιάσουμε ανοιχτά και αναλυτικά το κυβερνητικό έργο των τελευταίων χρόνων, τα αποτελέσματα του οποίου δεν μπόρεσαν ίσως να γίνουν σε μεγάλο βαθμό αισθητά στην καθημερινότητα των πολιτών. Η Κυβέρνηση έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια και η χώρα έχει επανέλθει σε μια κανονικότητα καθόλου αυτονόητη, αν θυμηθούμε την απελπιστική κατάσταση που παραλάβαμε το 2015. Πρέπει όμως τώρα να μιλήσουμε ανοιχτά και για το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα, που διευρύνει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας και στηρίζει αποφασιστικά τον κόσμο της δουλειάς, τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Καλούμε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να αποφασίσουν αν θέλουν να προχωρήσουμε μαζί στον δρόμο που ήδη ανοίξαμε για να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της.

-Πώς απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι στα χρόνια της διακυβέρνησής σας αδιαφορήσατε για τη λεγόμενη μεσαία τάξη;

Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να μιλήσουμε για τα πραγματικά γεγονότα και όχι για τα πυροτεχνήματα της αντιπολίτευσης. Καταφέραμε από πολύ νωρίς να στηρίξουμε και να ανακουφίσουμε τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, η κατάσταση των οποίων λόγω της κρίσης είχε φτάσει στο απροχώρητο. Αλλά και για τη μεσαία τάξη, η οποία επλήγη επίσης σημαντικά, λάβαμε μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονικών μας δεσμεύσεων.

Και μετά την έξοδο της χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, προχωρήσαμε σε μια σειρά ενεργειών προς όφελος και της μεσαίας τάξης, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%, οι 120 δόσεις για οφειλές σε Εφορία, ταμεία και ΟΤΑ, που αποτελούν ανάσα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και την ενέργεια, η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019 που ισχύει το 28%.

Γίνεται αντιληπτό πως -βάση των δημοσιονομικών συνθηκών που επικρατούσαν- προσπαθήσαμε να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στην καθημερινότητα και των ατόμων που απαρτίζουν την λεγόμενη μεσαία τάξη. Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ένα δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τα προηγούμενα χρόνια και έδωσε έμφαση στο να το εφαρμόσει με τις λιγότερες κοινωνικές συνέπειες και απώλειες. Σήμερα με τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον μέτρα στήριξης για όλους.

-Πιστεύετε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να πείσει τους πολίτες να σας ξαναεμπιστευτούν;

Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση και ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες τους. Αρκεί να αντιπαραβάλουν το δικό μας πρόγραμμα με τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη αλλά και την κρυφή ατζέντα της ΝΔ.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία απαντάει σε μεγάλο μέρος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Περιγράφονται αναλυτικά τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής και που αποτελούν συνέχεια της έως τώρα πολιτικής μας. Οι τομείς στους οποίους έχουμε εστιάσει αφορούν την ανάπτυξη με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αγορά εργασίας με τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας και αυξημένους μισθούς, το δικαιότερο φορολογικό σύστημα και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, καθώς και την αλληλεγγύη και την ασφάλεια στο επίπεδο της κοινωνίας.

Είναι πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια που ο ελληνικός λαός καλείται να επιλέξει προγράμματα και θέσεις του κάθε κόμματος και όχι καλύτερο διαχειριστή μιας κατάστασης με τις πολιτικές και δημοσιονομικές αποφάσεις να παίρνονται εκτός Ελλάδας.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σύμφωνα με τη ΝΔ και τον φιλικό της Τύπο επικείμενη αυτοδυναμία της στις εθνικές εκλογές. Το σχόλιό σας;

Είναι προφανές ότι η διαφορά που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές δεν είναι εύκολο να ανατραπεί. Είναι όμως εφικτό. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου έτσι όπως παρουσιάζεται. Διότι από όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαφαίνεται μία σταδιακή αποκλιμάκωση της διαφοράς των 9,5 μονάδων που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές. Πριν ακόμα μπούμε στην καρδιά της προεκλογικής όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αντί για διεύρυνση, όπως προεξοφλούσαν πολλοί, μείωση της ψαλίδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ανεβάζει τη συσπείρωσή του και το ποσοστό του. Οι πολίτες τώρα καλούνται να επιλέξουν ποιος θα κυβερνά τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με ποιο πρόγραμμα. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, που ούτως ή άλλως η ψήφος παραδοσιακά είναι πιο χαλαρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία έχει παρουσιάσει ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη τετραετία, με έμφαση στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, την ενίσχυση της εργασίας με αυξήσεις μισθών και την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με έμφαση στην Παιδεία και την Υγεία.

Από την άλλη η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιμένουν ακόμη πιο εμφατικά σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις περικοπές δαπανών από το κοινωνικό κράτος μέσα από αθρόες αποχωρήσεις εργαζομένων χωρίς αντικατάστασή τους, στις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων (επταήμερο, ξεπερασμένο το 8ωρο, όχι συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ) στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», σε άτυπη νομιμοποίηση της παραβατικότητας και της φοροδιαφυγής, όπως ομολόγησε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό ακριβώς το μοντέλο δηλαδή που έριξε στα βράχια και τη χρεοκοπία την Ελλάδα.

-Μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών στην Άρτα;

Στόχος μας είναι, ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει συνολικά τις εκλογές και να συνεχιστεί η προοδευτική και αναπτυξιακή διακυβέρνηση που βάζει τη χώρα σε σταθερή τροχιά. Η χώρα έχει περάσει με σταθερά βήματα προς την κανονικότητα, την αποκατάσταση των πληγών της κρίσης, τη δίκαιη ανάπτυξη με προστασία των αδύναμων, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Το γεγονός αυτό δεν έπαψε να το αναγνωρίζει η κοινωνία που σίγουρα γνωρίζει τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την κατεδάφιση της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας.

Στην Άρτα τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Παράλληλα τα έργα που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον Νομό δεν έχουν προηγούμενο στην περιοχή πράγμα που αναγνωρίζεται από τους πολίτες. Ο νομός της Άρτας είναι μεταξύ των περιφερειών που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε μεγάλο μέρος των δυνάμεών του και στις ευρωεκλογές και βρίσκεται στην πρώτη θέση. Η κοινωνία περιμένει ακόμα πολλά από εμάς και αυτή ακριβώς την προσδοκία πρέπει να δικαιώσουμε πηγαίνοντας προς τις εθνικές εκλογές.

Στις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές θέτουμε ως προτεραιότητα να επικοινωνήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο της Κυβέρνησης στις πραγματικές του διαστάσεις και να το αντιπαραβάλλουμε με τις πολιτικές που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία και το κρυφό πρόγραμμα που έχει εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν ξανά. Προχωράμε λοιπόν με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε να δίνουμε δύναμη στον τόπο μας.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Φωτογραφίες

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates