Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΣυνεντεύξειςΒασίλης Τσίρκας: Είναι εφικτό να ανατραπεί η διαφορά που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές

Βασίλης Τσίρκας: Ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο σχέδιο

Read 491 times

Συνέντευξή του Βασίλη Τσίρκα στην εφημερίδα «Γνώμη» της Άρτας.

 

 

 

 -Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές οδήγησε τον Πρωθυπουργό στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την 7η Ιουλίου. Θεωρείτε ότι ήταν σωστή επιλογή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Στις 26 Μαΐου ο ελληνικός λαός μας έστειλε ένα μήνυμα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα μηνύματα των πολιτών που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Η κοινωνία έχει αισθανθεί κόπωση μετά από 8 χρόνια μνημονίων και δεν πρόλαβε να αισθανθεί την αλλαγή στη ζωή και στην καθημερινότητά της μετά την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Δεν πρόλαβε να βιώσει τις αλλαγές από τα μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης που θεσμοθετήσαμε πρόσφατα.

Αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι να ανασυγκροτηθούμε και να μιλήσουμε καθαρά στον κόσμο για το κυβερνητικό έργο, που υλοποιήθηκε ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες για τη χώρα συνθήκες. Να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας που διευρύνει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας και στηρίζει αποφασιστικά τον κόσμο της δουλειάς, τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Καλούμε τους πολίτες να τοποθετηθούν πάνω στο πραγματικό δίλημμα της 7ης Ιουλίου που είναι μια προοδευτική πολιτική για το σύνολο της κοινωνίας ή μια πολιτική για τους λίγους και αιώνια λιτότητα για τους πολλούς.

Δεν ξεχνάμε ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και για ποιους παλεύουμε. Εμάς δεν μας φοβίζει η κρίση του ελληνικού λαού, αντιθέτως μας αναγκάζει να διορθώσουμε τα λάθη που έχουμε κάνει. Και μπορούμε να τα διορθώσουμε και να τα καταφέρουμε γιατί το βασικό μας όπλο είναι ότι υπερασπιζόμαστε το δίκιο και τις αξίες μας.

Η απόφαση του πρωθυπουργού για διενέργεια των εκλογών τρεις μήνες νωρίτερα από τη συνταγματική πρόβλεψη, είχε στόχο την προστασία της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, καθώς η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά.

-Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκαν στη Βουλή οι νέοι Ποινικοί Κώδικες με την πλειοψηφία των κομμάτων να απέχουν από την διαδικασία. Γιατί φέρατε αυτό το νομοσχέδιο την εβδομάδα πριν την διάλυση της Βουλής;

Το νομοσχέδιο με τους νέους ποινικούς κώδικες, του οποίου είχα την τιμή να είμαι εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αποτελεί ένα ιστορικό, νομικό και κοινοβουλευτικό βήμα. Συντάχθηκε μετά από πολύχρονες εργασίες των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι των Νομικών Σχολών της χώρας, εκπρόσωποι Δικαστικών Ενώσεων καθώς και εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Δεν ήταν ένα νομοσχέδιο της τελευταίας στιγμής.

Φέραμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μετά από 70 ολόκληρα χρόνια με στόχο τη βελτίωση του ποινικού συστήματος. Αποτελεί ένα εγχείρημα εκσυγχρονισμού της ποινικής διαδικασίας, του συστήματος ποινών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και της ποινικής δίκης, που θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, με ευεργετικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φυλακές.

-Σας κατηγορούν ότι χτυπάτε τη μεσαία τάξη, διότι σώζετε το αφορολόγητο αλλά ταυτόχρονα ακυρώνετε τα αντίμετρα.

Τα αντίμετρα αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί το 2018 και θα ισχύουν για το 2019 και το 2020. Είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, το επίδομα παιδιών, την ειδική αγωγή, τα σχολικά γεύματα. Μειώσαμε το 2019 τις κοινωνικές εισφορές που είχαν προβλεφθεί στα αντίμετρα του 2020, κάναμε αλλαγές με τη μείωση του ΦΠΑ, καταργήσαμε τη μείωση στις συντάξεις. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και τα αντίμετρα που ανακοίνωσε στο Ζάππειο ο Πρωθυπουργός για το 2020. Η Κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθούν τα αντίμετρα.

Επομένως η κριτική περί δήθεν κατάργησης των αντιμέτρων είναι και άσφαιρη και παραπλανητική. Τα μέτρα αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν επηρεάζουν κατά κανένα τρόπο την δημοσιονομική πορεία της χώρας και δεν παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες έτσι όπως ισχύουν.

Από την άλλη μεριά έχουμε τη Νέα Δημοκρατία που προσπαθεί να πείσει ότι είναι το κόμμα των μεσαίων στρωμάτων. Αν ξεδιπλώσουμε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας θα διαπιστώσουμε ότι φαντάζεται την ανάπτυξη στη συγκέντρωση οικονομικής δύναμης και ισχύος σε λίγους και εκλεκτούς. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν πέρα από την αύξηση της απασχόλησης να βοηθήσουν και στην τόνωση μιας τοπικής οικονομίας και μιας τοπικής κοινωνίας.

Η ΝΔ προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος για να πάρει όλες τις γενικόλογες υποσχέσεις για μειώσεις φόρων πίσω, αλλά και να εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση σε κάθε κατάκτηση των τελευταίων ετών εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προκατασκευασμένο άλλοθι. Άλλοθι για να υλοποιήσει μια πολιτική αποψίλωσης του δημόσιου τομέα με επιστροφή στη μνημονιακή ρύθμιση του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις, που θα οδηγήσει στο πάγωμα των προσλήψεων στη δημόσια υγεία και παιδεία, αλλά και μια πολιτική κρυφών αυξήσεων στη φορολογία με την κατάργηση του υπερεκπτωτικού συντελεστή του 6% στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο.

-Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών μετά την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Μαΐου;

Η αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου είναι μια αναμέτρηση που έχει ως βασικό διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με ποιο σχέδιο. Ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας και ποια η Κυβέρνηση. Από την πλευρά μας παρουσιάστηκε ένα σχέδιο για τις επόμενες ημέρες προγραμματικό και ρεαλιστικό, που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία και κυρίως τη μεσαία τάξη.

Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι πετύχαμε πέντε πράγματα, τα οποία διακυβεύονται. Πετύχαμε την αναβάθμιση του ρόλου, του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα. Πετύχαμε να βάλουμε ένα τέλος στην επιτροπεία που μας έδενε τα χέρια. Πετύχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια. Πετύχαμε να σώσουμε τους πιο αδύναμους που βρέθηκαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι η κοινωνία κουράστηκε μετά από 8 χρόνια συνεχούς κρίσης. Γι’ αυτό τον λόγο τώρα ήρθε η ώρα και για τη μεσαία τάξη να εισπράξει τις θετικές συνέπειες αυτής της θετικής πορείας. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών δεν έχει κριθεί ακόμα. Θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες, από την πολιτική αντιπαράθεση και από τη σύγκριση των προγραμμάτων, κατά την οποία οι πολίτες θα δουν ότι δεν τους συμφέρει να διακινδυνεύσουν αυτά που κέρδισαν σε δύσκολες συνθήκες.

-Μήπως θυμηθήκατε λίγο καθυστερημένα και κάτω από την πίεση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών τη μεσαία τάξη;

Δεν έχετε δίκιο. Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί η αλήθεια. Στην οριακή κατάσταση που είχε βρεθεί η ελληνική κοινωνία τα πρώτα χρόνια της κρίσης με τον έναν στους τρεις κάτω από το όριο της φτώχειας και απώλεια του 25% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια, δεν μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε με τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Και τη μεσαία τάξη που επλήγη βέβαια σοβαρά, δεν την αφήσαμε στην τύχη της, ήταν όμως πολύ δύσκολες οι συνθήκες μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Από τότε όμως και μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάταξη της μεσαίας τάξης και ήδη φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Δεν πρέπει πάντως να ξεχνούν οι πολίτες ποιος φτώχυνε τη μεσαία τάξη. Δεν ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας; Δεν κυβερνούσαν αυτά τα κόμματα τη χώρα όταν επέβαλαν μέσα σε 4 χρόνια 63 δισ. ευρώ λιτότητα και φόρους. Ποιος επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιος επέβαλε την εισφορά αλληλεγγύης;

Στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κάποια πρώτα μικρά – πράγματι- βήματα για την αποκατάσταση των μεσαίων στρωμάτων. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση εντατικοποίησε τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Ειδικά για τους τελευταίους που σήκωσαν ανισομερώς βάρη της κρίσης, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%, στις 120 δόσεις σε Εφορίες, ταμεία και ΟΤΑ που αποτελούν ανάσα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019 που ισχύει το 28%.

Οι πολίτες λοιπόν θα επιλέξουν εάν θα δώσουν εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει με συγκεκριμένο πρόγραμμα ελαφρύνσεων ή στη ΝΔ που υπόσχεται γενικά και αόριστα φορολογικές μειώσεις (για τις επιχειρήσεις και όχι τους πολίτες), αποσιωπώντας ότι το δημοσιονομικό κενό άνω των 2 δισ. ευρώ που δημιουργείται από αυτές θα καλυφθεί από αιματηρές περικοπές στις δαπάνες για τους μισθούς, τις συντάξεις, για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία και τα κοινωνικά επιδόματα.

-Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας. Μπορείτε πραγματικά να εξασφαλίσετε κάτι τέτοιο;

Σχετικά με τη μείωση της ανεργίας έχουμε αποδείξει ότι ακόμα και μέσα σε σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς μπορέσαμε να τα καταφέρουμε. Το 2015 παραλάβαμε τη χώρα με 26% ανεργία. Είχαν χαθεί ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και είχαν καταργηθεί πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Σήμερα η ανεργία βρίσκεται στο 18%. Παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλή, αλλά η μείωση που έχει επιτευχθεί δείχνει ότι η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς και αξίζει να την εμπιστευτεί εκ νέου ο ελληνικός λαός. Μέχρι τα τέλη του 2018 είχαμε δημιουργήσει 380.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2019 δημιουργήθηκαν επιπλέον 111.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος που θέτουμε για την επόμενη τετραετία, για τη δημιουργία επιπλέον 500.000 νέων θέσεων εργασίας, είναι ρεαλιστικός και εφικτός με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

-Πιστεύετε ότι αποτυπώνονται τα μηνύματα που σας έστειλαν οι πολίτες στις ευρωκάλπες, στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ανακοινώθηκε; Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν ένα συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία μέχρι το 2023, με τη χώρα πλέον εκτός μνημονίων. Πρόκειται για ένα πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας σχέδιο με έμφαση στην εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία απαντάει σε μεγάλο μέρος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Περιγράφονται αναλυτικά τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής και που αποτελούν συνέχεια της έως τώρα πολιτικής μας. Οι τομείς στους οποίους έχουμε εστιάσει αφορούν την ανάπτυξη με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αγορά εργασίας με τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας και αυξημένους μισθούς, το δικαιότερο φορολογικό σύστημα και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού καθώς και την αλληλεγγύη και την ασφάλεια στο επίπεδο της κοινωνίας.

Προχωράμε, λοιπόν, σε νέες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, νέες θέσεις εργασίας, περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς, μετά και την αύξηση του κατώτατου που έγινε στις αρχές του έτους, περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στη συνέχιση μεγάλων θεσμικών τομών στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

Είναι πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια που ο ελληνικός λαός καλείται να επιλέξει προγράμματα και θέσεις του κάθε κόμματος και όχι καλύτερο διαχειριστή μιας κατάστασης με τις πολιτικές και δημοσιονομικές αποφάσεις να παίρνονται εκτός Ελλάδας.

Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας, τώρα αποφασίζουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Φωτογραφίες

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates