Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΣυνεντεύξειςΒασίλης Τσίρκας: Βγήκαμε από τα μνημόνια χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω

Βασίλης Τσίρκας: Έργο δίχως προηγούμενο στο νομό μας

Read 57 times

Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

 

 

 

 

1. Πιστεύετε ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση. Βελτίωσε το επίπεδο ζωής μιας ολοκληρωτικά κατεστραμμένης κοινωνίας. Δεσμεύτηκε σε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής πολιτικής, το οποίο εφαρμόζει κατά γράμμα.

Το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά μια ιστορικού χαρακτήρα δικαίωση που ξεπερνά τα όρια της χώρας μας, δίνοντας ένα μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος μακριά από τη δημοσιονομική λιτότητα και τον πολιτικό εξαναγκασμό.

Τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα πετυχαίνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από εννιά χρόνια κρίσης. Οι αγορές και οι επενδυτές ανταποκρίνονται θετικά και δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, δίνοντάς της έτσι μια νέα ανοδική δυναμική.

Την ίδια στιγμή πετύχαμε την αντιστροφή της τάσης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που αποτελούσε τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής. Έτσι επανήλθαν σε ισχύ οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία ο κατώτατος μισθός. Υλοποιήσαμε πολιτικές που βρίσκονται ακριβώς στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι 350.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά, με την ανεργία να μειώνεται από το 28% στο 18%.


2. Ποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και την ψυχολογία στους πολίτες, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει με αξιώσεις μια νέα κυβερνητική θητεία;

Στη διάρκεια της εφαρμογής του ασφυκτικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, αλλά πολύ περισσότερο μετά την έξοδο από αυτό, πρώτο μας μέλημα ήταν και είναι η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας και κυρίως των αδυνάμων. Η διανομή κοινωνικού μερίσματος τα τρία τελευταία χρόνια, η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η προστασία της λαϊκής κατοικίας, το επίδομα ενοικίου, η αισθητή μείωση της ανεργίας, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, αποτελούν μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις μας που διεύρυναν σε πολλά επίπεδα την κοινωνική προστασία.

Και συνεχίζουμε άμεσα με τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τη θεσμοθέτηση των 120 δόσεων για όλους και τον επανυπολογισμό των οφειλών με γενναίο κούρεμα. Πρόκειται για μια κρίσιμη κοινωνική παρέμβαση που θα δώσει βαθιά ανάσα σε μεγάλο μέρος εργαζόμενων και επαγγελματιών που λόγω των χρεών δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Όσο μας το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε δημιουργήσει μέσα από την επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας, θα αποκαθιστούμε τις αδικίες που επέβαλαν οι πολιτικές των μνημονίων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που εμπιστεύονται και για τη συνέχεια. Γιατί οι πολίτες γνωρίζουν ότι μόνο μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει όσα ο λαός κέρδισε σε δύσκολες συνθήκες, αλλά και να διευρύνει την κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου.

3. Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών; Θεωρείτε ότι οι ευρωεκλογές συνδέονται και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τις πολιτικές εξελίξεις;

Οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για την Ευρώπη: για τις αιτίες της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, για τους νεοφιλελεύθερους καταναγκασμούς που τη δεσμεύουν, για την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς, για το μέλλον και την προοπτική της, για την κοινωνική και θεσμική της ανασυγκρότηση.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ξέρουν τι πρέπει να αλλάξει. Έχουν μια σαφή θέση τόσο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό όσο και ενάντια στην ακροδεξιά. Στις ευρωεκλογές θα αντιπαρατεθούν εκτός των άλλων το πολιτικό σχέδιο της κοινωνικής ισοπέδωσης της ΝΔ και το δικό μας πολιτικό σχέδιο για την κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει.

Στην Ελλάδα οι επόμενες εκλογές θα έχουν το καθαρότερο προγραμματικό δίλημμα στην πρόσφατη πολιτική Ιστορία της χώρας: με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας ή με τα παρασιτικά αλλά και πανίσχυρα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα;

Η Αριστερά δίνει λοιπόν διπλή μάχη σε αυτές τις ευρωεκλογές. Μάχη για την ήττα του παλιού πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα. Και μάχη για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Το κλειδί και για τα δύο είναι η σύγκλιση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Γιατί αυτό είναι το πρώτο βήμα, ώστε να ανοίξει ένας εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος για το μέλλον.

4. Υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου πριν τις εκλογές;

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχει δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό που έχουμε ως δεδομένο σήμερα είναι ένα χαμηλό ιστορικό στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε έναν καθαρό διάδρομο για την αποπληρωμή του χρέους, έχουμε μια υπεραπόδοση της οικονομίας καταγεγραμμένη. Ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική χωρίς εξαναγκασμούς.

Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ότι δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο. Αντίθετα αν η διακυβέρνηση της χώρας περάσει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, και μετά τις χαρακτηριστικές και απειλητικές δηλώσεις του για το δώρο των Χριστουγέννων, για τα επιδόματα και τα κοινωνικά μερίσματα, ακόμα και αν εμείς καταργήσουμε το μέτρο αυτό, αύριο κιόλας η ΝΔ θα το επαναφέρει. Για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ αυτά είναι περιττά.

Όσο βελτιώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζεται η σταθερή δημοσιονομική πορεία της χώρας, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια για την άρση του περιοριστικού πλαισίου της λιτότητας. Στον αντίποδα του ακραία νεοφιλελεύθερου προγράμματος της ΝΔ, εμείς ήδη συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις για την ανακούφιση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

5. Αποτελεί πλέον γεγονός το εγχείρημα του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία. Που αποσκοπεί η πρωτοβουλία αυτή;

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την χώρα μας, όπως υποσχέθηκε, στις ράγες της μεταμνημονιακής εποχής, κρατώντας παράλληλα την κοινωνία όρθια. Αυτή η νέα εποχή περιλαμβάνει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που από την μία οδηγεί στην ανάπτυξη και την πρόοδο και από την άλλη στην υποχώρηση και τη συντήρηση.

Η Προοδευτική Συμμαχία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστεί, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά. Η συγκρότηση ενός τέτοιου προοδευτικού μετώπου μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας, με την κοινωνία στο επίκεντρο, να αποτρέψει την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων και να ματαιώσει τα σχέδια του παλιού πολιτικού κατεστημένου να παλινορθωθεί.

Αυτή η πρωτοβουλία έστειλε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την άνοδο της άκρας δεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σήμερα είναι επείγουσα ανάγκη η υπόθεση της οριστικής αντιστροφής της λιτότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και η ενεργοποίηση της κοινωνίας για μια σειρά αναγκαίων ριζοσπαστικών προοδευτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα.

Στο κάλεσμα για μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία ανταποκρίνονται πλέον ολοένα και περισσότεροι πολίτες που στρέφονται προς τις αξίες και τις αρχές της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η συμπόρευση των αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών είναι η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

6. Πως αποτιμάτε το κυβερνητικό έργο στον Νομό Άρτας και πως βλέπετε τη δική σας πολιτική συνέχεια;

Δεν νομίζω ότι το έργο που πραγματοποίησε η σημερινή κυβέρνηση στην περιοχή μας έχει προηγούμενο. Οι πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν τα τελευταία χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλους πόρους για μια σειρά έργων υποδομών, έχουν ήδη αρχίσει να πιάνουν τόπο, καθώς υπάρχουν έργα που έχουν ολοκληρωθεί και άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Η Κυβέρνηση έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην περιφέρεια και με τις προσπάθειες που καταβάλαμε στην Άρτα καταφέραμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στην Άρτα αξιοποιήσαμε τους πόρους τους Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων για έργα υποδομών, για άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι το 2018 υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τόσο για την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και για τον Νομό Άρτας.

Από την πλευρά μου έδωσα τις μάχες που μου επέβαλε η συνείδησή μου τόσο στο επίπεδο των κεντρικών πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης όσο και στην προώθηση της αναπτυξιακής πορείας της Άρτας. Στην πολιτική μου διαδρομή ήμουν από την αρχή παρών στη μεγάλη πορεία της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να γίνει πλειοψηφική δύναμη και έδωσα όλες μου τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα. Θα συνεχίσω την προσπάθεια, δίπλα στους πολίτες της Άρτας, για να αποκτήσει ο τόπος μας τη θέση που του αξίζει στη νέα εποχή της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

7. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Ο δικός μας στόχος είναι να βγει ενισχυμένη η Δημοκρατία και να σταλεί και από τις αυτοδιοικητικές κάλπες ένα μήνυμα κατά της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Η ουσιαστική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του Κλεισθένη Ι ανοίγει τον δρόμο για μια δημοκρατική και συμμετοχική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για μια νέα αρχιτεκτονική στην τοπική αυτοδιοίκηση που ενισχύει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, άρα και τη συνεργασία μεταξύ δυνάμεων από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Να μην ξεχνάμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το πρώτο θύμα των μνημονίων. Αυτή η Κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα την Αυτοδιοίκηση και αυτό οι πολίτες μπορούν εύκολα να το αντιληφθούν. Και για να γίνει αυτό έπρεπε να μπουν στην άκρη μικροπολιτικές σκοπιμότητες και παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Όπως και έγινε.

Μέσα από μια ποικιλία χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΠΔΕ, το Φιλόδημος Ι και ΙΙ, οι δήμοι έχουν αποκτήσει τα μέσα για την υλοποίηση υποδομών που υστερούσαν τα προηγούμενα χρόνια (οδικά δίκτυα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κτιριακές υποδομές, ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών χώρων, παιδικές χαρές, δίκτυα ύδρευσης). Αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί εμείς βάλαμε ως προτεραιότητα το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών για να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ανταποδοτικά οφέλη. Αυτή είναι αλήθεια.

Το στοίχημα για τους Δήμους και τις Περιφέρειες είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολλούς, με σεβασμό στο περιβάλλον και μέριμνα για τους αδύναμους, η νίκη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της προόδου. Και αυτή η μάχη θα κερδηθεί.

8. Θεωρείτε ότι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα βγει ενισχυμένος ο ΣΥΡΙΖΑ;

Για εμάς η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός δημοκρατίας, αποκέντρωσης λαϊκής συμμετοχής και ανάπτυξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους υποψηφίους που υποστηρίζει ανά την επικράτεια δεν διεκδικεί μόνο του δήμους και τις περιφέρειες αλλά την ουσιαστική και καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών μέσω της εκπροσώπησής τους. Η κοινωνική απαίτηση είναι η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, η συμμετοχή των πολιτών, η αλληλεγγύη και η ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τα προοδευτικά ψηφοδέλτια και τους δημοκρατικούς υποψήφιους που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί και στις τοπικές κοινωνίες είναι υπαρκτό το ζητούμενο της ήττας της ακροδεξιάς και του συντηρητισμού.

Τα μηνύματα από τις τοπικές κοινωνίες είναι ιδιαίτερα θετικά. Στο προγραμματικό πεδίο και στο ερώτημα «τι Δήμους και τι Περιφέρειες θέλουμε» οι υποψήφιοι που στηρίζουμε υπερέχουν συντριπτικά. Γιατί αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως κύτταρο δημοκρατίας που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και θα διεκδικεί και όχι ως σύστημα πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων πέρα από το συμφέρον των δημοτών. Και οι πολίτες αυτό θα το εκτιμήσουν όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Φωτογραφίες

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates