Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΣυνεντεύξειςΒασίλης Τσίρκας: Δεσμευτήκαμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και αυτό πράξαμε

Βασίλης Τσίρκας: Δεσμευτήκαμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και αυτό πράξαμε

Read 16 times

Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στο περιοδικό «Διακρίσεις», της εφημερίδας «Γνώμη της Άρτας».

 

 

 


1. Μετά από τέσσερα χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης, θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις του; Η έξοδος από τα μνημόνια αρκεί για να μπορούμε να μιλάμε για μια πετυχημένη πορεία;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δρώντας εντός ενός εξαιρετικά δυσμενούς πλαισίου συσχετισμών, πέτυχε την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, την ιστορική μέρα της 21ης Αυγούστου του 2018. Σε δύσκολες συνθήκες υλοποιήσαμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας, ένα πρόγραμμα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών και μέτρων ανακούφισης του ελληνικού λαού.

Σε όλη αυτή την πορεία, σύσσωμο το παλιό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο έβαζε αναχώματα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για έναν εναλλακτικό δρόμο μακριά από την αιώνια λιτότητα, την ασφυκτική επιτροπεία και τους διαρκείς καταναγκασμούς.Μέσα σε τέσσερα χρόνια λοιπόν,ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του κατόρθωσαν να προχωρήσουν σε γενναία βήματα που αντιστρατεύονται τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και πετυχαίνουν αποφασιστικής σημασίας νίκες απέναντι στην άκρα δεξιά και τον εθνικισμό.

Δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και αυτό πράξαμε. Και το πράξαμε προχωρώντας σε κρίσιμες κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως η πρόσβαση στη δημόσια υγεία για όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η στήριξη της οικογένειας και του παιδιού, το επίδομα στέγασης και ενοικίου, η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, η προστασία της λαϊκής κατοικίας, η μείωση της ανεργίας.

2. Μετά από τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε την τελευταία δεκαετία, ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα; Τι περιθώρια και τι προοπτικές υπάρχουν;

Η αποπληρωμή τμήματος των δανείων προς το ΔΝΤ είναι η δεύτερη σημαντικότερη στιγμή, μετά την έξοδο από τα προγράμματα, το καλοκαίρι του 2018. Η ιστορική αυτή εξέλιξη διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για την χώρα μας. Η οικονομία υπεραποδίδει, όλοι οι δείκτες είναι θετικοί, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την ικανότητα της Ελλάδας. Κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας.

Σχεδιάζουμε την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης, κυρίως για τους πολίτες που έχουν πληρώσει μεγαλύτερο τίμημα της κρίσης. Η εμπέδωση ενός θετικού κλίματος για την οικονομία σε συνδυασμό με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μας δίνει τη δυνατότητα μετά το Πάσχα να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό για μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι οι πολίτες μπορούν να προσδοκούνε ακόμα περισσότερες ελαφρύνσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ο λαός ευτυχώς έχει μνήμη. Θυμάται ποιος χρεοκόπησε τη χώρα και ποιος σήμερα τη βγάζει σε ξέφωτο, ποια συμφέροντα εκπροσωπεί ο καθένας. Και όταν βρεθεί μπροστά στην κάλπη των εθνικών εκλογών θα θυμηθεί ποιοι τον στήριξαν στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, ποιοι έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και ποιοι μπορούν να εγγυηθούν καλύτερες μέρες για τον λαό και όχι για τις ελίτ και την ολιγαρχία.

3.Θα δώσετε τελικά δώρο του Πάσχα; Έχετε στην άκρη κονδύλια στον προϋπολογισμό για να τα δώσετε σε προεκλογικό χρόνο;

Έχουμε αποδείξει ότι δεν λειτουργούμε ούτε καιροσκοπικά ούτε ψηφοθηρικά. Εφόσον έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα θα αποκαθιστούμε αδικίες του μνημονίου. Ήδη έχουμε νομοθετήσει τις παρεμβάσεις κοινωνικής στήριξης και ελαφρύνσεις που αξιοποιούν τον δημοσιονομικό χώρο για το 2019. Σας ανέφερα, για παράδειγμα, και παραπάνω το σχέδιο μας για τη ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η σημερινή κυβέρνηση εξάλλου έχει πείσει με τις πράξεις της ότι διαρκώς θα φροντίζει να αποκαθιστά αδικίες και να στηρίζει τους συνταξιούχους, που είδαν τις απολαβές τους να μειώνονται μέχρι και 50% την πενταετία 2010 -2014

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για την άρση των αδικιών και την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων και των συνταξιούχων.

- Έδωσε κοινωνικό μέρισμα 617 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους το 2016, όταν η ΝΔ εγκαλούσε την κυβέρνηση για αυτή την πρωτοβουλία της και το καταψήφιζε στη Βουλή, κάνοντας λόγο για«ψίχουλα».
- Έδωσε κοινωνικό μέρισμα το 2017 περίπου 750 εκατ. Ευρώ.
- Έδωσε κοινωνικό μέρισμα το 2018 περίπου 800 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 1,4 εκατ. νοικοκυριά.
- Έδωσε τον περασμένο Δεκέμβρη τα αναδρομικά ύψους 1 δις Ευρώ σε δικαιούχους(ένστολους, ακαδημαϊκούς κλπ.).
- Ακύρωσε την περικοπή στις συντάξεις για το 2019, την οποία η ΝΔ δεσμευόταν πως θα εφαρμόσει και για την οποία ζητούσε τα ρέστα από τους Ευρωπαίους, μην τυχόν και υποχωρήσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Είναι λοιπόν θράσος να μιλά η ΝΔ για τους συνταξιούχους, την ώρα που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα περάσει το ασφαλιστικό Πινοσέτ που θα τσακίσει εκ νέου τους απόμαχους της εργασίας της όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που εξυπηρετεί εργολαβικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν ότι όσο αναπτύσσεται η οικονομία και όσο θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή η οποία θα φροντίζει να αποκαθιστά αδικίες των μνημονίων. Το έχει αποδείξει. Και αυτό εξάλλου θα το αποφασίσουν με την ψήφο της οι ίδιοι οι πολίτες και της εκλογές του φθινοπώρου.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει το τελευταίο διάστημα στο εγχείρημα για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας. Θεωρείτε ότι αυτό το εγχείρημα έχει πιθανότητες επιτυχίας; Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της συμμαχίας;

Η Ελλάδα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια, στηρίζοντας έμπρακτα, παρά τις δυσκολίες, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία και υγεία και τον κόσμο της εργασίας. Και με το που βγήκε από αυτά, πρώτες προτεραιότητες ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι διορθώσεις των αδικιών των μνημονίων. Και την ώρα που άλλοι ύψωναν τείχη, η Ελλάδα τα γκρέμιζε λύνοντας ένα 30ετές διπλωματικό πρόβλημα με τη Βόρεια Μακεδονία. Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και μπαίνουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του παλιού κατεστημένου συστήματος, που σε κάποιες περιπτώσεις συμπορεύεται και με ακροδεξιές δυνάμεις, και των δυνάμεων της προόδου και της συνεργασίας για αλλαγή πορείας με στόχο την κοινωνική ανάταση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.Μεταξύ αυτών των δύο καλούνται να επιλέξουν οι πολίτες λοιπόν, τόσο στην Ευρώπη όσο φυσικά και στην Ελλάδα.

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι η απάντηση όλων των πολιτών που έχουν όραμα μια κοινωνία για τους πολλούς. Των πολιτών που δίνουν τη μάχη για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε η κρίση τα προηγούμενα χρόνια και παλεύουν για να ανασυγκροτηθεί το κράτος πρόνοιας και το κράτος δικαίου. Του κόσμου της εργασίας που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι για τα προνόμια των λίγων. Των προοδευτικών πολιτών που θέλουν να αποτρέψουν την παλινόρθωση της νεοακροδεξιάς του Κ.Μητσοτάκη που θέλει να απομυζήσει για άλλη μια φορά τους πολλούς και να παραδώσει ως λάφυρο την οικονομία στις ελίτ.

Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση μια ισχυρής προοδευτικής πλειοψηφίας που θα έλκει τη δύναμή της από μια πλειοψηφία μέσα στην ίδια την κοινωνία. Ένας τέτοιος προοδευτικός συνασπισμός μπορεί να εγγυηθεί μια αναπτυξιακή πορεία που θα βάλει σε πρώτο πλάνο την ευημερία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας, αλλά και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

5. Κινδυνεύει ο χαρακτήρας και το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτή τη διεύρυνση;

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, η ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κομμάτι αυτής, μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό και ενωτικό ρόλο, μακριά από ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Η Αριστερά διαθέτει την εναλλακτική πρόταση για τη νέα Ευρώπη και τη διέξοδο από τη λιτότητα, τον εθνικισμό, τις ανισότητες, το δημοκρατικό έλλειμμα.

Στην Ελλάδα οι πολιτικές που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο και οδήγησαν τη χώρα έξω από τα μνημόνια, τερματίζοντας τη μονόπλευρη λιτότητα, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με τη ρεαλιστική και θαρραλέα εξωτερική πολιτική που ακολούθησε, τον έχουν καταστήσει τον πυρήνα γύρω από τον οποίο μπορούν να συσπειρωθούν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό και στις ευρωεκλογές του Μαΐου αλλά και στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν και που θα γίνουν για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έξω από τον μνημονιακό καταναγκασμό, το δίπολο πρόοδος ή συντήρηση θα παίξει εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της Αριστεράς και ως κόμμα της Αριστεράς πρωταγωνιστεί στην οικοδόμηση μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας που θα ενισχύσει την πολιτική κατεύθυνση που έχει χαράξει στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, θα αποτρέψει την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων και θα ματαιώσει τα σχέδια του παλιού πολιτικού κατεστημένου να παλινορθωθεί.

6. Στα τέλη Μαΐου θα διεξαχθούν οι κατά πολλούς κρισιμότερες ευρωεκλογές των τελευταίων ετών. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών αυτών και ποιον ρόλο μπορεί να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της χώρας είναι ιστορικές οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το διακύβευμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου αφορά ακριβώς τη σύγκρουση των δύο κόσμων που σας περιέγραψα και παραπάνω. Από τη μια είναι η κόσμος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μ. Βέμπερ και από την άλλη μία ευρύτερη συμμαχία όλων των αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων με στόχο ήττα της ακροδεξιάς και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα διολισθήσει στις ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις ή θα επικρατήσει το ευρωπαϊκό «παράδειγμα» της Ελλάδας; Οι πρώτες προτάσσουν τον εθνικισμό και την περιχαράκωση για να έχουν ευρύτερη πρόσβαση στις λαϊκές δυνάμεις, αφού εάν αναλύσουν το οικονομικό και κοινωνικό τους πρόγραμμα, το μόνο συναίσθημα που προκαλούν είναι ανατριχίλα. Είναι το ξεπερασμένο 8ωρο του κ. Μητσοτάκη, είναι το 12ωρο που ψήφισε ο κ. Κουρτς στην Αυστρία, είναι η πλήρης συντριβή της εργασίας και του κοινωνικού κράτους προς όφελος των μεγάλων ολιγαρχικών συμφερόντων. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλει ο κ. Βέμπερ και την οποία ονειρεύεται και ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ευρώπη που εμείς οραματιζόμαστε κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, απαιτεί όμως μια ευρύτερη συμμαχία. Το βάρος της συγκρότησης αυτής της συμμαχίας πέφτει εκ των πραγμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑέχει ήδη πάρει την ευθύνη να δώσει προοπτική σε μια τέτοια διαδικασία.

7. Σε λίγους μήνες συμπληρώνεται η θητεία σας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τι μπορείτε να πείτε στους Αρτινούς για το έργο που αφήνετε στην περιοχή;

Στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης ο Νομός της Άρτας βγήκε, κατά κοινή ομολογία, από το περιθώριο και την απομόνωση. Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα και σε ολόκληρη τη χώρα, η περιοχή μας όχι απλά δεν έμεινε απ’ έξω, αλλά ήταν κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού. Το ύψος των χρημάτων που εξασφαλίστηκαν τα τελευταία χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλους πόρους για έργα υποδομών, τα οποία πραγματοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Με συστηματική δουλειά και σωστό σχεδιασμό έχουν αρχίσει να λύνονται μια σειρά ζητημάτων που χρόνιζαν στον Νομό μας.

Και βέβαια να μην ξεχάσουμε και την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, την οποία πολλοί πριν από εμάς είχαν υποσχεθεί, αλλά εμείς καταφέραμε να ικανοποιήσουμε ένα αίτημα των Αρτινών εδώ και πολλές δεκαετίες. Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι για να αντιστραφεί οριστικά η εικόνα της απομόνωσης των προηγούμενων ετών. Δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για να απαριθμήσω τις αμέτρητες παρεμβάσεις στον Νομό. Σε κάθε περίπτωση, στους πολίτες έχω την αίσθηση ότι έχει εμπεδωθεί η αντίληψη ότι «επιτέλους κάτι γίνεται». Στη δεύτερη τετραετία μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα, ώστε η τοπική οικονομία να οδηγηθεί σε δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας.

Ήμουν από την αρχή παρών στη μεγάλη πορεία της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να γίνει πλειοψηφική δύναμη. Και αυτή η πορεία σε όλες τις μάχες που δώσαμε είτε αφορούσαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε τις εθνικές εκλογές δεν ήταν ούτε ρόδινη ούτε αυτονόητη. Πολύ περισσότερο την τελευταία τετραετία που ματώσαμε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα για να βγάλουμε τη χώρα από τον βούρκο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον, δίπλα στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Φωτογραφίες

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates