Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΣυνεντεύξειςΒασίλης Τσίρκας: Έργο δίχως προηγούμενο στο νομό μας

Βασίλης Τσίρκας: Η Ελλάδα κερδίζει από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Read 73 times

Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και την εκπομπή  «Ό,τι πεις εσύ», με τον  Γιώργο Γκόντζο, παραχώρησε ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, με κύριο θέμα συζήτησης τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

 

 

«Είναι ώρα ιστορικής ευθύνης για το Μακεδονικό ζήτημα και όλοι οφείλουμε να τοποθετηθούμε σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία», τόνισε αρχικά ο κ. Τσίρκας αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθούν οι διχαστικές κορώνες και οι κατηγορίες για δήθεν αντεθνική στάση που όπως είδαμε οδηγούν σε αποτρόπαιες συμπεριφορές. Ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να υψώσει δημοκρατικός τείχος απέναντι στη φασιστική απειλή».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό. Μια συμφωνία που ανοίγει έναν νέο δρόμο για την χώρα μας. Η Ελλάδα κερδίζει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η γειτονική χώρα δεν θα ονομάζεται πλέον “Μακεδονία”, όπως αναγνωρίζεται από πάνω από 130 χώρες στον κόσμο. Τερματίζεται λοιπόν η πρακτική της διεθνούς αναγνώρισης ως πΓΔΜ, ως σκέτο “Μακεδονία”, αλλά πλέον θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Η συμφωνία κατοχυρώνει και αποτυπώνει την εθνική θέση, όπως έχει εκφραστεί δημοσίως εδώ και πάνω από 15 χρόνια, που είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων».

Επιπλέον ο βουλευτής Άρτας αναφέρθηκε στη στάση της ΝΔ: «Είναι ψεύδη όσα ακούγονται είτε περί “εθνότητας”. Όλα αυτά τα χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση για να καλλιεργήσει ένα κλίμα έντασης και να εξυπηρετήσει τη δική της αντιπολιτευτική τακτική. Η Συμφωνία διασφαλίζει πολύ περισσότερα από αυτά που διεκδικούσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Λύνονται ζητήματα σχετικά με τα εμπορικά σήματα και ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα, η οποία αναφέρεται ρητά ότι ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας».

Τέλος ο Βασίλης Τσίκρας υπογράμμισε: «Mε τη συμφωνία καταργούνται όλες οι αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Για πρώτη φορά η γειτονική χώρα αναγνωρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και την κληρονομιά της Μακεδονίας. Όσα η ελληνική πλευρά ζητούσε επί δεκαετίες εξασφαλίζονται και δίνεται μια νέα προοπτική στη χώρα. Εξασφαλίζουμε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που σπαταλούσαμε τα προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε άλλες προκλήσεις που αυξάνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ενισχύεται ο ηγετικός ρόλος της χώρας μας ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και βέβαια αποδυναμώνεται ο επιθετικός εθνικισμός άλλων δυνάμεων, ενώ με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας περιορίζεται και ο κίνδυνος επιρροής τρίτων δυνάμεων για αλλότριους σχεδιασμούς στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας».

Ακολουθεί το σχετικό ηχητικό απόσπασμα:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Φωτογραφίες

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates