Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΣυνεντεύξεις

Βασίλης Τσίρκας: Έξοδος από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια

Read source url 48 times

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Γνώμη της Άρτας» παραχώρησε ο Βασίλης Τσίρκας. Ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση Novartis, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία του Νομού της Άρτας.

 

 

watch

enter

-Κεντρικό θέμα των τελευταίων ημερών είναι η υπόθεση της Novartis. Θεωρείτε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα;

Η πάταξη της διαφθοράς, η σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, η ανάδειξη και απόδοση πολιτικών ευθυνών και η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, ήταν βασικές μας επιδιώξεις από την αρχή αυτής της διακυβέρνησης. Την τελευταία τριετία δεκάδες υποθέσεις που λίμναζαν ξεχασμένες σε συρτάρια επί δεκαετίες, ήρθαν στο φως, πήραν τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη και αποκάλυψαν το μέγεθος των πολιτικών σκανδάλων. Λίστες φορολογικών παραδείσων με αδήλωτες περιουσίες, επιβεβαίωσαν τις διαστάσεις που είχε προσλάβει η φοροδιαφυγή και οι υπεύθυνοι οδηγούνται, έστω και καθυστερημένα, στη Δικαιοσύνη.

Η χώρα, εκτός των άλλων λόγων, κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια εντός της χώρας. Δεν ήμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε αυτήν την κατάσταση να διαιωνίζεται.

Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την Novartis από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή και τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων και να προσδιοριστούν οι σχετικές δικαστικές αρμοδιότητες, ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση ενός σκανδάλου που έπληξε το δημόσιο συμφέρον.

Η Κυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς του κράτους και την όλη διαδικασία, αποφεύγοντας τις κορώνες, τις κινήσεις εντυπωσιασμού και τον λαϊκισμό, επιζητά να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της Novartis.

-Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει βελτιωθεί. Πότε θα περάσει αυτό το καλό κλίμα στην κοινωνία;

Η κοινωνία ήδη βιώνει, έστω και σταδιακά, τις σημαντικές αλλαγές που επιτελούνται. Δεν παραγνωρίζουμε ότι οι πολίτες πέρασαν πολύ δύσκολα στα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε όμως τα τελευταία τρία χρόνια με διάφορους τρόπους και παρά τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, να στηρίξει τους δοκιμαζόμενους πολίτες μέσα από πολλαπλές παρεμβάσεις προς όφελος των πολλών. Δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως του πολίτες να έχουν πρόσβαση στις δομές της Δημόσιας Υγείας, ενισχύουμε συνεχώς τη Δημόσια Παιδεία με προοδευτικές θεσμικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της, στηρίξαμε τον κόσμο της εργασίας, μειώσαμε αισθητά τα ποσοστά ανεργίας, όπως και αυτά της αδήλωτης εργασίας.

Η οικονομική σταθερότητα και οι θετικοί δημοσιονομικοί δείκτες που πετύχαμε με τις πολιτικές μας δεν μπορούν πλέον να αμφισβητηθούν από κανέναν. Επιδίωξή μας είναι η βελτιωμένη οικονομική κατάσταση να μεταφραστεί και στην αντίστοιχη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της καθημερινότητας των πολιτών. Με την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να στραφούμε σε πολιτικές για την περαιτέρω καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη της εργασίας, την προάσπιση των συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης, σταδιακά θα προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις και διεύρυνση των πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο.

Η ελληνική κοινωνία έχει σηκώσει δυσανάλογα βάρη. Και μας κάλεσε στα δύσκολα για να κάνουμε τομές και ρήξεις και να δουλέψουμε σκληρά μαζί με την κοινωνία. Να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας όπως της αξίζει, να αφήσουμε πίσω την κρίση και να πορευτούμε στο μέλλον με ασφάλεια.

College Cover Letter Admissions -Θα μπορούμε δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι να μιλάμε για μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια;

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή εκτός μνημονίων και επιτροπείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, ώστε αυτή την κρίσιμη χρονιά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την εποχή της ασφυκτικής λιτότητας που καθήλωσε την ελληνική κοινωνία. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, αφού σήμερα ακόμα και εκείνοι που στην Ευρώπη μας αμφισβήτησαν και μας πολέμησαν, παραδέχονται τις μεγάλες επιτυχίες της Κυβέρνησης στο οικονομικό επίπεδο. Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Αντίθετα όλοι μιλούν για έξοδο χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία.

Η Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, αλλά προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, ώστε αυτοδύναμοι πλέον και με το βλέμμα στραμμένο πρώτα στην κοινωνία, να εφαρμόσουμε εκείνες τις πολιτικές και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις θεσμικές τομές που θα αλλάξουν πραγματικά την εικόνα της χώρας και της κοινωνίας.

Μετά από σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ιστορικό ορόσημο. Μέσα σε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και τους συσχετισμούς που φαίνεται να αλλάζουν και να οδηγούν σε μια έστω και διστακτική μετατόπιση από τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη πλέον αυτοπεποίθηση την πορεία που είχαμε χαράξει από την αρχή.

follow site -Θεωρείτε ότι οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και τα υπόλοιπα θέματα των διμερών σχέσεων θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με κύριο στόχο την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την ισχυροποίηση της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης και στο ζήτημα αυτό βρίσκονται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε μια κοινά αποδεκτή λύση που δεν θα θίγει τα συμφέροντά μας αλλά ούτε και τα εθνικά μας δίκαια, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα πατριωτική στάση και συμφέρουσα προς όφελος του λαού μας αποτελεί η εξεύρεση λύσης με τη γείτονα χώρα και η σύναψη δεσμών, καθώς η χώρα μας αποτελεί τον εγγυητή σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ ότι η παρούσα συγκυρία με την αλλαγή της στάσης της νέας Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Ωστόσο, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν διαπραγματευόμαστε την ιστορία μας, αλλά τηρούμε την υπεύθυνη και εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με την πάροδο των ετών. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, η λύση στην οποία αναφερόμαστε δεν επιτρέπει την παραχάραξη της ιστορίας και αυτό είναι προς όφελος της Ελλάδας.

-Από διάφορες πλευρές εκφράζονται τον τελευταίο καιρό αμφιβολίες για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος συγχώνευσης του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Θα δούμε τελικά Γεωπονική Σχολή στην Άρτα;

Ο επανασχεδιασμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει ξεκινήσει, αφού όπως είναι γνωστό, ήδη συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προχωράει επίσης κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας, και το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έρθει στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν. Χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και το ακαδημαϊκό επίπεδο, δημιουργούμε στην Ήπειρο ένα Πανεπιστήμιο ισχυρό και με προοπτική. Η Άρτα είναι συμμέτοχος αυτής της εξέλιξης, καθώς όλα τα τμήματά της αναβαθμίζονται και εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είναι αλήθεια ότι όταν πριν μερικούς μήνες ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου, την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να μιλήσουν για υποσχέσεις κενές περιεχομένου. Οι εξελίξεις όμως τους διαψεύδουν πανηγυρικά.

Με τη νέα Γεωπονική Σχολή στην Άρτα, αποτελούμενη από δύο τμήματα, ένα αίτημα δεκαετιών δικαιώνεται. Η νέα Γεωπονική Σχολή και η αναβάθμιση του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην περιοχή τόσο με τη σύνδεσή τους με την τοπική παραγωγή και την τοπική οικονομία όσο και με την εξωστρεφή τους δράση.

Η τοπική κοινωνία γνωρίζει ότι από την αρχή της εκλογής μας ήταν συστηματική η προσπάθεια για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία που αποτελεί τομή για την Ήπειρο και την Άρτα. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το μακρόπνοο αυτό εγχείρημα.

http://www.cnom.sante.gov.ml/x/diwali-essay/ -Είστε ικανοποιημένος από την αναπτυξιακή πορεία του νομού της Άρτας;

Η Άρτα έχει πολλές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε με κάθε τρόπο. Στο επίπεδο των υποδομών, έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα, τα οποία φιλοδοξούμε να αλλάξουν τη συνολική εικόνα της περιοχής. Η Κυβέρνηση έχει εντάξει από το 2015 μέχρι σήμερα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον Νομό Άρτας έργα συνολικού ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων Ευρώ, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τα έργα υποδομών που προωθούνταν στην Άρτα τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός όμως από τα έργα υποδομών, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να προωθούμε παρεμβάσεις για τη στήριξη της υπάρχουσας παραγωγικής βάσης, την περιβαλλοντική αειφορία, τον τουριστικό αναπροσανατολισμό, τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη πάντως της περιοχής είναι υπόθεση όλων μας, της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Τα τρία τελευταία χρόνια είναι σαφής η διάθεση της Κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό διαχείρισης πόρων με τη δικαιότερη διάθεση εντός των Περιφερειών. Στο πλαίσιο αυτό είδαμε όλο αυτό το διάστημα κυριολεκτικά δεκάδες Υπουργούς της Κυβέρνησης και πλήθος κυβερνητικών στελεχών να επισκέπτονται την περιοχή για ενημέρωση και εξεύρεση λύσεων σε σειρά ζητημάτων. Ο σχεδιασμός αυτός για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων αρχίζει να υλοποιείται.

Χρειάζεται σκληρή δουλειά και όραμα για να είναι και η Άρτα συμμέτοχος στη Δίκαιη Ανάπτυξη που σχεδιάζουμε και οραματιζόμαστε.

-Πέρασαν τρία χρόνια από την πρώτη εκλογή σας ως βουλευτής του Νομού Άρτας τον Γενάρη του 2015. Πως αντιλαμβάνεστε πλέον τον ρόλο σας στην πολιτική και πως σκοπεύετε να δράσετε στο μέλλον για να αλλάξει η εικόνα του Νομού της Άρτας;

Στόχος μου από την πρώτη μέρα ήταν να εκπληρώσω στο ακέραιο την εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες του νομού μας. Μακριά από σκοπιμότητες προσπαθώ να βρίσκομαι πάντα κοντά στους πολίτες και να διατηρώ μια καθαρή και ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Επιδίωξή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι για την επίλυση τόσο των χρόνιων όσο και πρόσκαιρων ζητημάτων που ανακύπτουν και να προσφέρω με τις δυνάμεις μου στην πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, οι προσπάθειές μας χαίρουν όλο και μεγαλύτερης αποδοχής και αναγνώρισης, πράγμα που μας δίνει δύναμη για το μέλλον.

Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια χρειαζόταν μια Κυβέρνηση μάχης που θα σηκώσει στις πλάτες της αυτό το μεγάλο καθήκον που δεν είναι άλλο από την έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Μοναδικό κριτήριο για εμάς που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή παραμένει το κοινωνικό συμφέρον και η υλοποίηση προοδευτικών πολιτικών για τους πολλούς. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε ακόμα πιο δυναμικά και τις επόμενες μάχες και οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας είμαι σίγουρος ότι θα κρίνουν ότι έχουμε ακόμα πολλά να προσφέρουμε στον τόπο.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Φωτογραφίες

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates