Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΔελτία ΤύπουΔήλωση των βουλευτών Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών

Χαιρετισμός του Βασίλη Τσίρκα στην εκδήλωση με θέμα «Ψηφίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον - Στόχοι και πολιτικές προτεραιότητες για τα επόμενα έτη»

Read 20 times

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Ευρώπης, έχοντας μπροστά μας ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συνετρίβη κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, φανερώνοντας όλες τις δομικές αδυναμίες της Ευρώπης.

 

 

Το δημοκρατικό έλλειμμα, οι δισταγμοί της ηγεσίας στη διαδικασία της ολοκλήρωσης, η απροθυμία των κυρίαρχων δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρώπης διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο όπου η οικονομική ένωση συμβάδιζεμε την πολιτική.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου μας δίνουν τη δυνατότητα να συλλογιστούμε και να προβληματιστούμε για τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Η ευθύνη εκείνων των δυνάμεων της Ευρώπης που διαχειρίστηκαν την κρίση είναι πολύ βαριά για τις τεράστιες συνέπειες που επέφεραν οι επιλογές τους στους λαούς της Ευρώπης.

Οι πολιτικές αυτές οδήγησαν στη μετάλλαξη της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας και στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Η οικονομική σύγκλιση χάθηκε για χάρη της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας με κύριο χαρακτηριστικό τους εκβιασμούς και την επιβολή της ισχύος.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται απομονωμένοι και πλήρως απογοητευμένοι από τις επιλογές των ευρωπαϊκών κέντρων λήψεων αποφάσεων προς το συμφέρον της ολιγαρχίας και των ελίτ.

Η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο αυτής της Ευρώπης για
να προβάρει τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων. Το 2015 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση η χώρα δεν είχε φωνή στην Ευρώπη, ήταν παραγκωνισμένη και υποβαθμισμένη, με προσχεδιασμένη την χρηματοδοτική ασφυξία. Δίναμε μέρα με τη μέρα σκληρές μάχες για να μπουν στην ατζέντα τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού και ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας μακριά από τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους ως προς ίσο με ίσο, εκφράζοντας τις απόψεις μας για μια άλλη εναλλακτική λύση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, υλοποιώντας παράλληλα πολιτικές, που έχουν σαφές πρόσημο και σαφή στόχο την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πόλος που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της Ευρώπης, με την ευρωομάδα των σοσιαλιστών και δημοκρατών, αλλά και με την ομάδα της Αριστεράς και ένα κομμάτι των πρασίνων σε κρίσιμες στιγμές, με την Ελλάδα να βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους εκβιασμούς, να παίρνουν τη σωστή θέση βοηθώντας μας να αποφύγουμε τη διαιώνιση αυτής της σκληρής πολιτικής λιτότητας.

Από την άλλη όχθη έχουμε μια αναβαπτισμένη νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά που μέσα στα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης υπέθαλψε αλλά και συνεχίζει να δίνει χώρο σε δυνάμεις του εθνικού απομονωτισμού και της ακροδεξιάς, με το φάντασμα του νεοναζισμού να απειλεί φανερά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τους λαούς της ηπείρου μας.

Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση χωρίς περιστροφές. Δεν είναι η Ευρώπη του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς, αυτή για την οποία αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το σκοτεινό παρελθόν του ’39.
Οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση να αντικρούσουν τον ακραία αντιευρωπαϊκό και ακροδεξιό πόλο που προσπαθεί να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει το δικό του σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών και για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το όραμα μας είναι μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, προς όφελος των πολλών, με πολιτικές συνοχής και σύγκλισης, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και φασισμό.

Ήδη διανύσαμε μεγάλη απόσταση και ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε μια προοδευτική συμμαχία για να αλλάξουμε την Ευρώπη, να την επαναφέρουμε στις θεμελιακές της αξίες, να την ξαναβάλουμε στη ρότα εκείνη των αγώνων και των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Καλούμε όλους τους πολίτες να αναλογισθούν τι διακυβεύεται σήμερα. Γιατί όταν κρίνεται η δημοκρατική και κοινωνική προοπτική της Ευρώπης, ο καθένας και η καθεμιά μας καλείται να επιλέξει.

Τώρα είναι η ώρα της συμμετοχής για την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Να αναλάβουν την ευθύνη οι πολίτες για να μην επιστρέψει το παρελθόν στην Ευρώπη.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates