Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2017Για να μην επιστρέψει το παρελθόν

Για να μην επιστρέψει το παρελθόν

Read 706 times

Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτή η νέα εποχή περιλαμβάνει και ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που από την μία οδηγεί την χώρα στην ανάπτυξη και την πρόοδο και από την άλλη στην υποχώρηση και τη συντήρηση.

 



Του Βασίλη Τσίρκα

Η πορεία εξόδου από την κρίση δεν ήταν ρόδινη και ευθύγραμμη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δρώντας εντός ενός εξαιρετικά δυσμενούς πλαισίου συσχετισμών, πέτυχε την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, την ιστορική μέρα της 21ης Αυγούστου του 2018. Σε δύσκολες συνθήκες υλοποιήσαμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας τον Σεπτέμβρη του 2015, ένα πρόγραμμα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών και μέτρων ανακούφισης του ελληνικού λαού.

Με σύσσωμο το παλιό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο να βάζει αναχώματα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για έναν εναλλακτικό δρόμο μακριά από την αιώνια λιτότητα, την ασφυκτική επιτροπεία και τους διαρκείς καταναγκασμούς, καταφέραμε να ανοικοδομήσουμε μια οικονομία που ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και να επαναφέρουμε την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές πλαίσιο και στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση έκανε ό, τι μπορούσε να μπλοκάρει τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμιστικές τομές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ενώ επιδόθηκε σε μια καταστροφολογία για την πορεία της οικονομίας. Η Νέα Δημοκρατία προέβλεπε καθημερινά τη δήθεν αναπόφευκτη εφαρμογή του περίφημου κόφτη και μιλούσε διαρκώς για το ανύπαρκτο τέταρτο μνημόνιο.  Ευτυχώς για τη χώρα και δυστυχώς γι’ αυτούς η οικονομία και η κοινωνία διέψευδαν καθημερινά τις δυσοίωνες προβλέψεις τους.

Η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις για το 2019, οι αυξήσεις σε περίπου 600 χιλιάδες συνταξιούχους από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού, οι αυξήσεις σε χιλιάδες ανθρώπους με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό, το επίδομα τέκνου σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, η αύξηση της δαπάνης για το παιδί αυτή την τριετία, το εισόδημα αλληλεγγύης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και άπορους, το επίδομα ενοικίου, το κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση της οικονομίας σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας για τρεις συνεχόμενες χρονιές, είναι οι δικές μας παρεμβάσεις που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να παρουσιάσει.

Τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από εννιά χρόνια κρίσης, επιτυγχάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα 350.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά με την ανεργία να πέφτει από το 28% στο 18%.

Ο ελληνικός λαός, σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015, έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να οδηγήσει τη χώρα έξω από την στενωπό της λιτότητας και της κοινωνικής ερήμωσης. Με οδηγό τον απόλυτο σεβασμό στις θυσίες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, η Κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα από τη συνθήκη της χρεοκοπίας του 2010 στην ανάκαμψη της οικονομίας, την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική εποπτεία.

Δεσμευτήκαμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια. Και αυτό πράξαμε. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για να κατευθύνουμε πόρους για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, προχωρήσαμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις για την προστασία των αδύναμων, μέσα από την καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δομές Υγείας, τα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Και φυσικά όταν η χρηστή διαχείριση και το τέλος της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, έφεραν ως αποτέλεσμα τη δημοσιονομική υπεραπόδοση την τελευταία τριετία, το ποσό αυτό αποδόθηκε σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που το είχαν πραγματικά ανάγκη.

Σήμερα είναι επείγουσα ανάγκη η υπόθεση της οριστικής αντιστροφής της λιτότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού και της ήττας της ακροδεξιάς να την πάρουν πάνω τους ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.  

Για τον λόγο αυτό η συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να ομονοήσουν σε συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους για μια σειρά αναγκαίων ριζοσπαστικών προοδευτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα αποτελεί προτεραιότητα για εμάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι η απάντηση για την ήττα της ακροδεξιάς, του νεοφιλελευθερισμού και της διαπλοκής. Γιατί απαιτείται μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση για να προστατευτούν και να διευρυνθούν όσα η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κέρδισε σε δύσκολες συνθήκες. Για να μην επιτρέψουμε να παλινορθωθεί το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο. Για να μην γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

tsirkas foto1

Κοινοβουλευτικό έργο

logo-parallhlogramo

271717716 327389226058468 3944413281987846258 n

neolaiasyriza2

δικαιοσύνη-παντου-768x336

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

synthesis2

Free business joomla templates