Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2017

Προοδευτική συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη

Read 257 times

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έχει ήδη εξέλθει από το καθεστώς των μνημονίων, από το σκληρό και άδικο καθεστώς της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που της επιβλήθηκε το 2010. Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.Του Βασίλη Τσίρκα

Οι μάχες που δόθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν δόθηκαν μόνο εξ ονόματος του ελληνικού λαού, αλλά και για λογαριασμό των ευρωπαϊκών λαών που βλέπουν την Ευρώπη να παραδίδεται στις επιταγές των τεχνοκρατών και του νεοφιλελευθερισμού.

Σήμερα, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι επιλογές μας δικαιώθηκαν. Γιατί η Ελλάδα βρήκε διέξοδο, με τον λαό να στέκεται όρθιος και να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί και στην Ευρώπη η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων σε πιο προοδευτική κατεύθυνση. Σε μια σειρά από χώρες η Αριστερά άρχισε να βρίσκει τον βηματισμό της, ενώ ένα τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας άρχισε να προβληματίζεται και να στρέφει το βλέμμα της προς τα Αριστερά.

Η ολική στροφή της ΕΕ προς νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πολιτικές λιτότητας και στην ακύρωση των κοινωνικών κατακτήσεων, οδήγησε στην αμφισβήτηση από την πλευρά των πολιτών της ίδιας της λειτουργίας της και της νομιμοποίησης των αποφάσεών της. Συνεχώς αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη οι φωνές πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που ζητούν όλο και πιο επιτακτικά την άμεση και δραστική αλλαγή πορείας της ΕΕ. Οι φωνές αυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι λύση δεν μπορεί να είναι η διάλυση της, κατά πολλούς, κακής ΕΕ, την οποία οφείλουμε να αποτρέψουμε, αλλά η ενδυνάμωσή της πάνω σε νέες βάσεις που θα θέσουν στο επίκεντρο την κοινωνική προστασία και την κοινωνική δικαιοσύνη, τον εκδημοκρατισμό των θεσμών και τη συμμετοχή των πολιτών.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δεξιών κομμάτων απειλούν άμεσα τα θεμέλια και την ίδια την ύπαρξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Απειλούν τις ιδρυτικές και συνεκτικές αξίες και αρχές της ΕΕ και αποτελούν τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προοπτική για οικονομική ανάπτυξη με ταυτόχρονη ενίσχυση των στόχων για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική πρόνοια, ευημερία, εργασία για όλους, αλληλεγγύη, βαθύτερη δημοκρατία.

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, η ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κομμάτι αυτής, μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό και ενωτικό ρόλο, μακριά από ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Η Αριστερά διαθέτει την εναλλακτική πρόταση για τη νέα Ευρώπη και τη διέξοδο από τη λιτότητα, τον εθνικισμό, τις ανισότητες, το δημοκρατικό έλλειμμα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ανάγκη να συμπορευτούν και οι προοδευτικές δυνάμεις και να συμβάλουν δημιουργικά, ώστε να βρεθεί ένα κοινός τόπος για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου αστερισμού αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του εθνικισμού.

Στην Ελλάδα, οι πολιτικές που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο και οδήγησαν τη χώρα έξω από τα μνημόνια, τερματίζοντας τη μονόπλευρη λιτότητα, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με τη ρεαλιστική και θαρραλέα εξωτερική πολιτική που ακολούθησε, τον έχουν καταστήσει τον πυρήνα γύρω από τον οποίο μπορούν να συσπειρωθούν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό και οι εθνικές εκλογές που θα γίνουν για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έξω από τον μνημονιακό καταναγκασμό, το δίπολο πρόοδος ή συντήρηση θα παίξει εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών.

Αλλά και οι επερχόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 θα αποτελέσουν εκλογές ορόσημο, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Ευρώπη στο μέλλον. Οφείλουν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι απογοητευμένοι από την πορεία της σημερινής Ευρώπης ή αυτοί που θεωρούν τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων κάτι πολύ μακρινό προς τη δική τους καθημερινότητα και πολιτική παρέμβαση, να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε ένα μέλλον της Ευρώπης που καμία σχέση δεν πρέπει να έχει με τη λιτότητα, τον νεοφιλελευθερισμό και τον φασισμό.

Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα για να επινοήσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το δικό μας αριστερό και προοδευτικό σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών και για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» στις 3/2/2019.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates