Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2017

Με οδηγό τις ανάγκες της κοινωνίας

Read 290 times

Το τέλος της εποχής των μνημονίων και της λιτότητας σηματοδοτήθηκε με την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2019 στην Βουλή χωρίς αυτός να περιλαμβάνει περικοπές και μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, παρά μόνο ουσιαστικές ελαφρύνσεις και αναπτυξιακά μέτρα. Ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια που δεν καταρτίστηκε στη βάση ενός πολιτικού και οικονομικού εξαναγκασμού.  Του Βασίλη Τσίρκα

Οι μάχες που δώσαμε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης έχοντας πάντα την κοινωνία στο πλάι μας έχουν δώσει πια καρπούς και συνεχίζουμε να μαχόμαστε, ώστε το κεφάλαιο της μεταμνημονιακής εποχής της Ελλάδας να είναι αυτό που θα σημάνει την έναρξη μιας ανάπτυξης βασισμένης στην ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας, στην στήριξη της αγοράς εργασίας και σε ένα σταθερό επίπεδο κοινωνικής προστασίας.

Τα θετικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και αυτά που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα αποτυπώνουν το δικό μας σχέδιο για τη βελτίωση του εισοδήματος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Να μετουσιωθεί η έξοδος από τα μνημόνια σε μία περίοδο ανακούφισης, στήριξης και προοπτικής για τους πολλούς.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ισοπέδωσαν τις συντάξεις με διαδοχικές περικοπές έως 50% και συνολικού ύψους 45 δισ. Παρέδωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία με έλλειμμα 1,1 δισ. και 400.000 απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ. Τα καταρρέοντα ταμεία που παραλάβαμε, ενοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά με τον ΕΦΚΑ να παρουσιάζει εντυπωσιακά πλεονάσματα που στηρίζουν ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει κρατική χρηματοδότηση, όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Εάν η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει κρατική συμμετοχή στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, να το δηλώσει.     

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ασφαλιστικού που νομοθετήσαμε το 2016, από 1/1/2019, 620.000 πολίτες έχουν ήδη δει αυξήσεις στις συντάξεις τους, μετά τον επανυπολογισμό, με βάση το νέο πλαίσιο. Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η λιτότητα. Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν άδικα.

Η ακύρωση, οριστικά και αμετάκλητα, της μείωσης των συντάξεων είναι η έμπρακτη και αδιάψευστη επιβεβαίωση ότι η χώρα εξήλθε καθαρά και χωρίς αστερίσκους από τα μνημόνια.    

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 μη μισθωτούς, η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά την επόμενη διετία, η επιδότηση ενοικίου έως 200 ευρώ τον μήνα για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια και η καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς αποτελούν απόδειξη της δικής μας πολιτικής βούλησης να κλείσουμε τις πληγές της κρίσης.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται 3.000 άμεσες προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», ενώ η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 προσλήψεις και συνολικά 15.000 εκπαιδευτικούς δείχνει τη βούλησή μας για την αναβάθμιση της Παιδείας και δίνουν ένα τέλος στην επί δεκαετία αδιοριστία.

Ο κατώτατος μισθός περικόπηκε με νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το 2012, ενώ συγχρόνως δημιουργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ για τους νέους. Η Κυβέρνηση προχωρά όπως έχει δεσμευτεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου. Χάρη στην κατάργηση του υποκατώτατου οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μια αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους.

Η αύξηση του μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό όπως το επίδομα ανεργίας, την παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, την αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και μαθητών. Η πράξη μας αυτή σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσουν σε μια συνολική βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ανακουφίσει ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Το σχήμα θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, γενναίο κούρεμα των προσαυξήσεων, και έως 120 δόσεις. Η μέση μείωση της οφειλής θα είναι 70%. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες επαγγελματίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης αλλά και πολλοί άλλοι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη λόγω των χρεών τους θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή τους. Πρόκειται για μια παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής σημασίας.     

Η Κυβέρνηση μπορεί πλέον να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές, να ακυρώνει μέτρα αχρείαστα, σε καθεστώς πολιτικής ελευθερίας και όχι ευθέων επιβολών, όπως συνέβαινε για αρκετά χρόνια στη χώρα.     

Η Νέα Δημοκρατία βλέπει σήμερα να σφραγίζεται η απόλυτη ήττα της καταστροφολογίας, της κινδυνολογίας, των ψεμάτων και τρομοκράτησης των συνταξιούχων, πάνω στα οποία επιχείρησε να χτίσει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα.

Αυτές οι πράξεις αποτελούν την εκπλήρωση του χρέους μας προς την κοινωνία και μας διαχωρίζουν από το παλαιό πολιτικό σύστημα που επιδιώκει να παλινορθωθεί για να ανακτήσει τα προνόμια για λογαριασμό συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχάσει τη στιγμή της κρίσης ποιοι τον έμπλεξαν σε αυτή την περιπέτεια και ποιοι τον έβγαλαν οριστικά από αυτήν.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates