Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2016Επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη

Επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη

Read 1761 times

Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα στην εφημερίδα «Hellenic Mail» (18/9)

Η χώρα διανύει μια κρίσιμη περίοδο, μία περίοδο καμπής κατά την οποία φαίνεται ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης. Το κλείσιμο της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για την απομείωση του χρέους και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

 

 

Για πρώτη φορά η χώρα, μετά την πρωτοβουλία το Πρωθυπουργού για τη Σύνοδο των Ευρωμεσογειακών Χωρών, οικοδομεί ευρύτερες συμμαχίες, που όχι μόνο μας βγάζουν από την απομόνωση και την εσωστρέφεια. Μια κρίσιμη ομάδα χωρών, από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, ένωσε τις φωνές της, ακούγοντας το μήνυμα των πολιτών για μια διαφορετική και πιο δίκαιη Ευρώπη και μάλιστα την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση και η εξειδίκευση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε την ανάγκη για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ υπήρξε ρητή δέσμευση της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φτώχειας  και  της  ανεργίας,  ιδίως  της  νεολαίας,  την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.    

Στο στρατηγικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα  η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η απομείωση του χρέους θα αποτελέσει ζήτημα ολόκληρης της ευρωζώνης και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πρυτανεύσουν οι φωνές της λογικής.

Στρατηγικός στόχος για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η άρση της επιτροπείας και η έξοδος από τα μνημόνια, με ένα συνεκτικό σχέδιο για την κοινωνική, παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας.

Παρά τις δυσκολίες, όμως, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν γυρίσαμε την πλάτη στην κοινωνία. Το χτίσιμο ενός νέου κοινωνικού κράτους που ισοπεδώθηκε τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε για εμάς προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα που νομοθέτησε αυτή η Κυβέρνηση για την Υγεία και την Παιδεία, δύο νευραλγικούς τομείς ενός κοινωνικού κράτους που παραλάβαμε σε άθλια κατάσταση. Για πρώτη φορά εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, θύματα της κρίσης, έχουν δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, τα σχολεία ανοίγουν με τα βιβλία από την πρώτη μέρα στις σχολικές αίθουσες και χωρίς κενά σε έμψυχο δυναμικό.

Διασφαλίσαμε για τα εκατομμύρια συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τα αυτονόητα σε μια χώρα της Ευρώπης, τα οποία του στέρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές σηματοδοτούν το στίγμα της δικής μας πολιτικής και έχουν αφήσει ήδη ισχυρό το αποτύπωμά τους.

Θέτουμε σε προτεραιότητα και εφαρμόζουμε μέτρα υπέρ των αδυνάτων και του ελληνικού λαού και όχι υπέρ των λίγων κι εκλεκτών διαπλεκόμενων  που υπηρετούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κοινωνία που μας εμπιστεύτηκε έχει ανάγκη να βγάλουμε τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο που την οδήγησαν αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό. Αυτοί που λεηλάτησαν τα εισοδήματα των μικρομεσαίων και φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, την ίδια ώρα που συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρηματιών απολάμβαναν προνόμια, οικονομική και κάθε είδους ασυλία.

Εμείς βρισκόμαστε απέναντι σε αυτό το σύστημα της διαπλοκής. Επιμερίσαμε τα βάρη και είναι η πρώτη φορά που το Κεφάλαιο περνά από το ταμείο και πληρώνει αυτό που του αναλογεί.

Πλέον έχει γίνει συνείδηση στο λαό μας ότι έχουμε τη διάθεση να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των πολλών. Αποδείξαμε ότι έχουμε τη βούληση να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα, να πατάξουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή που κυβερνούσε τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και να χτίσουμε με όραμα ένα κράτος δικαίου.  

Η επανεκκίνηση της οικονομίας, όμως, πρέπει άμεσα να συνδυαστεί και με την επιστροφή των χιλιάδων νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες που θα σημάνουν την αντιστροφή της τάσης φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας προωθεί δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ με τις οποίες αναμένεται να υποστηριχθούν κατά την επόμενη τριετία πάνω από 4.000 νέοι επιστήμονες για την υλοποίηση ερευνητικών έργων υψηλής ποιότητας, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα αναδειχτούν και θα αξιοποιηθούν έμπρακτα οι δυνατότητες του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Τώρα είναι η ώρα να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οικονομία, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Να στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής και των φοροαπαλλαγών των λίγων κι εκλεκτών. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η τήρηση της νομιμότητας  είναι μια ακόμη δέσμευση από την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Και αυτή τη δέσμευση για αξιοκρατία και διαφάνεια, ωφελεί άμεσα τον ελληνικό λαό και μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει το έναυσμα για προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να πετύχουμε μία υγιή και δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

Ο δρόμος είναι δύσβατος αλλά μπορούμε τώρα να αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε να τερματίσουμε τη λιτότητα που ταλανίζει τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

tsirkas foto1

Κοινοβουλευτικό έργο

logo-parallhlogramo

271717716 327389226058468 3944413281987846258 n

neolaiasyriza2

δικαιοσύνη-παντου-768x336

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

synthesis2

Free business joomla templates