Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2015Λιτότητα τέλος

Λιτότητα τέλος

Read 2146 times

Του Βασίλη Τσίρκα*

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι πλέον σαφές ότι σήμερα συγκρούονται δύο στρατηγικές. Η μια είναι αυτή που υπερασπίζεται την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, την Ευρώπη όπου θα υπάρχει η δημοκρατική επιλογή των πολιτών και η άλλη που θέλει μια Ευρώπη διχασμένη, μια Ευρώπη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της σκληρής τιμωρίας στους απείθαρχους.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα. Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεδομένου ότι είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι στην πραγματικότητα το άλλο όνομα της σκληρής λιτότητας.  Εμείς επιθυμούμε μια βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει προοπτική στη χώρα, μια επωφελή συμφωνία – λύση που θα επαναφέρει τον ελληνικό λαό σε μια προοπτική ευημερίας, προόδου, προκοπής, ελπίδας και αισιοδοξίας, ώστε να ξεφύγουμε από το τέλμα που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για να μπορεί, όμως, να χαρακτηριστεί μια λύση βιώσιμη είναι αναγκαίο να πληροί τους εξής έξι όρους: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα,  απομείωση - αναδιάρθρωση του χρέους, προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, αναδιανομή εισοδημάτων, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα. Αυτές οι προϋποθέσεις μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το τούνελ της λιτότητας και να τη θέσουν σε πορεία ανάκαμψης.

Μπαίνει επιτακτικά, επομένως, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η μη βιωσιμότητα του χρέους και η ανάγκη αναδιάρθρωσής του. Η παραδοχή αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα καθώς γίνεται αντιληπτό πως ο φαύλος κύκλος του δανεισμού και της αποπληρωμής του χρέους βυθίζει την Ελλάδα ολοένα και περισσότερο σε έναν οικονομικό και κοινωνικά εξευτελιστικό λήθαργο. Η εμμονή των θεσμών σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει πασιφανώς αποτύχει αλλά και η επιμονή σε μέτρα που γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά, είναι επικίνδυνη επιλογή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Η νέα διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε ρητή εντολή να αλλάξει το περιεχόμενο των πολιτικών που έφεραν τη χώρα και τους πολίτες σε αυτήν την κατάσταση, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές όχι μόνο για την επιβίωση της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, έχει αποδείξει ότι επιδιώκει από την πλευρά της την επίτευξη συμφωνίας. Χρειάζεται, ωστόσο, η συμφωνία αυτή να στηρίζεται στην καλή πίστη και στον κοινό στόχο να σταματήσει η αβεβαιότητα που εξασθενεί την όποια αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα μας αλλά και στην Ευρωζώνη. Χρειάζεται να υπάρξει μια πολιτική απόφαση της Ευρώπης που θα διαλύει οριστικά τις αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από την κρίση χρέους.

Παράλληλα, όμως, με τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί προς όφελος της κοινωνίας. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επαναφορά των απολυμένων  του Δημοσίου, η κατάργηση της εφεδρείας και της Διαθεσιμότητας, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, η ακύρωση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η κατάργηση του «εισιτηρίου» στα Δημόσια Νοσοκομεία, η αποποινικοποίηση οφειλών στο Δημόσιο έως 50.000 ευρώ αποτελούν ισχυρές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας.

Ας πάρει, λοιπόν, ο καθένας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί αυτές τις κρίσιμες ώρες. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η ελληνική κοινωνία με την ψήφο της στις 25 Γενάρη. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά πως αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέο μνημόνιο.

Εξάλλου, η αποδοχή και η στήριξη από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζει με υπομονή και ψυχραιμία τη μεγάλη προσπάθεια για να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό όπλο.

Η πολιτική ευθύνη είναι μεγάλη όταν πρέπει να παραδεχτείς τις λάθος επιλογές, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν δεν τις αναγνωρίζεις. Η Ευρώπη έχει την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει στον ρεαλισμό και να δει την πραγματικότητα. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την επίτευξη της κοινωνικής σωτηρίας και της οικονομικής ανόρθωσης και είμαστε διατεθειμένοι να τον διανύσουμε μαζί δημιουργώντας έναν νέο ορίζοντα για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εκείνο που προέχει σήμερα είναι επιδείξουμε όλοι μας ψυχραιμία, ευθύνη και αποφασιστικότητα. Απέναντι στις εφήμερες κινδυνολογίες και τις δυσοίωνες προβλέψεις, εμείς προτάσσουμε τη μεγάλη επιθυμία του λαού μας να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος και να αρχίσει η πορείας της ανόρθωσης και της ανάκαμψης.

Η λαϊκή ενότητα που στηρίζεται στην απόρριψη των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της καταστροφής, μπορεί να εκμηδενίσει κάθε απειλή και εκβιασμό όσων επιδιώκουν να καθυποταχτεί η χώρα και ο λαός της.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Ν. Άρτας - ΣΥΡΙΖΑ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Φωτογραφίες

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates