Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2014Νέο ήθος, νέα διακυβέρνηση

Νέο ήθος, νέα διακυβέρνηση

Read 2499 times

Του Βασίλη Τσίρκα*

Αυτό που έχει κυριαρχήσει, τα τελευταία ιδίως χρόνια, στη συνείδηση των πολιτών είναι πως η πολιτική δεν έχει ηθική. Ή πως η πολιτική ηθική βρίσκεται πιο πολύ κοντά στο ψέμα παρά στην αλήθεια. Το πρόβλημα, βέβαια, στην περίπτωση αυτή δεν ήταν των πολιτών.

Το πρόβλημα ήταν των πολιτικών. Και τούτο γιατί οι πολίτες έκριναν και κατέληγαν στην άποψή τους καταγράφοντας και αξιολογώντας ένα σύνολο από αντιφατικές ενέργειες των πολιτικών προσώπων, τα οποία άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα έκαναν μετεκλογικά. Και μέσα σε λίγο χρόνο μεταμορφώνονταν βαδίζοντας πάνω στους γνωστούς και παραδοσιακούς δρόμους της ταύτισής τους με τις εντολές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Η νέα διακυβέρνηση έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα μιας νέας πολιτικής ηθικής. Ηθικής που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα εκείνης που καταδικάστηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Πρώτο και σημαντικότερο σαφές γνώρισμα της νέας διακυβέρνησης είναι η αλήθεια. Παλεύουμε για την αλήθεια. Κριτήριο της δράσης μας είναι αυτό που πραγματικά είναι προς όφελος του λαού και συντελεί στην κοινωνική πρόοδο και στην ασφάλεια της πατρίδας μας. Η νέα διακυβέρνηση είναι ριζικά αντίθετη με κάθε λογική που βάζει στην άκρη το λαό, θεωρώντας πως δεν του αξίζει να βρίσκεται μέσα στην πολιτική ζωή και να επηρεάζει με την παρουσία του και τη συμμετοχή του τις εξελίξεις, εθνικές και διεθνείς.

Οι πολίτες σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί από την πολιτική εξουσία  εντιμότητα και συνέπεια λόγων και έργων. Απαιτεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα που θα του εμπνέει εμπιστοσύνη και θα τον συγκινεί στο βαθμό που να πιστεύει ακράδαντα πως η κυβέρνησή του είναι αληθινά σάρκα απ’ τη σάρκα του και αίμα απ’ το αίμα του.

Έχουμε ανάγκη από μια νέα, μια διαφορετική οικονομική πολιτική, μια πολιτική που θα βάζει τον άνθρωπο πάνω απ’ τα κέρδη και τους αριθμούς. Η σημερινή κυβέρνηση αναλαμβάνει το καθήκον να καταστήσει τον πολίτη κέντρο της καθημερινής ζωής. Και τούτο θα το επιτύχει έχοντας ως οδηγό τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού. Το μεγάλο μας στοίχημα δε βρίσκεται μόνο στο αν θα πετύχουμε την ανάπτυξη, φέρνοντας κεφάλαια στην πατρίδα μας και ενισχύοντας τις επενδύσεις. Το μεγάλο μας στοίχημα βρίσκεται στο αν θα διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε να ορθοποδήσει η χώρα και η κοινωνία και να διεκδικήσουν οι νέοι ένα καλύτερο μέλλον, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο πλαίσιο αξιών και αρχών.

Η νέα διακυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή και συνολική επαγρύπνηση, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των πολιτών και σεβόμενη στο ακέραιο τη λαϊκή εντολή. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Είναι μεγάλη πλέον η επιθυμία του να βγει κερδισμένη η κυβέρνηση από αυτόν τον αγώνα που έχει αναλάβει με πίστη και αισιοδοξία. Γιατί είναι βέβαιος αυτός ο λαός πως η νίκη της κυβέρνησης θα είναι νίκη δική του.

Η χώρα μας ζει όντως κάτι το πρωτόγνωρο και ωραίο. Που το σφυρηλατεί η πεποίθηση του λαού πως γίνεται αυτός ο πρωταγωνιστής της ζωής του. Αν δεν είναι βέβαιο πως θα κερδίσουμε όλες τις μάχες με τους δανειστές και τους τραπεζίτες, είναι βέβαιο πως θα κερδίσουμε τη μάχη των αξιών και της δημοκρατίας.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Φωτογραφίες

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates