Print this page

Συνέντευξη στην «ΗΧΩ της Άρτας»

Read 2652 times

«Ο λαός ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα»

«Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από όλα μια ψήφος για την νίκη της ελπίδας απέναντι στην τρομοκρατία και στο φόβο που σπέρνει το χρεοκοπημένο πολιτικό κατεστημένο», τονίζει σε συνέντευξή του στην «ΗΧΩ» ο δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας.
Ο κ. Τσίρκας απαντώντας στην ερώτηση «Τι ζητάνε οι πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ;» επισημαίνει πως «Ο ελληνικός λαός δεν ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ απλώς να καταργήσει τα μνημόνια, αλλά και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα. Πάνω από όλα ο ελληνικός λαός ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ένα τέρμα στη διαφθορά και στην διαπλοκή».


Η συνέντευξη του κ. Τσίρκα έχει ως εξής:
Ερ.: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Από τι θα κριθεί κατά τη γνώμη σας η επιτυχία μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από όλα μια ψήφος για την νίκη της ελπίδας απέναντι στην τρομοκρατία και στο φόβο που σπέρνει το χρεοκοπημένο πολιτικό κατεστημένο και οι υπερχρεωμένοι καναλάρχες και τραπεζίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην εξουσία για να επιφέρει μια δομική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα τόσο από πλευράς περιεχομένου των ασκούμενων πολιτικών όσο και από πλευράς ήθους και λειτουργίας των πολιτικών θεσμών.


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως από την πρώτη ημέρα της νέας διακυβέρνησης θα αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και στην κοινωνία. Δεσμεύτηκε για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους.


Η επιτυχία μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από την ικανότητά μας να αντικαταστήσουμε το παλιό και το σάπιο, όλες αυτές τις αποτυχημένες και διάτρητες δομές του πολιτικού μας συστήματος, με νέες υγιείς, σταθερές και αποτελεσματικές. Με δομές που θα προκρίνουν και θα εγγυώνται τη λαϊκή κυριαρχία, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη συμμετοχή των πολιτών, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη.


Θα κριθεί με βάση την αποφασιστικότητά μας να τελειώνουμε με εκείνες τις καταστάσεις και πολιτικές πρακτικές που δυναστεύουν τη δημόσια ζωή επί δεκαετίες αλλά και εκείνους που διεύθυναν αυτό το αναποτελεσματικό και πελατειακό κράτος. Να τελειώνουμε με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, αναμειγμένα με ακροδεξιό φανατισμό. Θα κριθεί από την βούλησή μας να σπάσουμε την ανίερη συμμαχία των οικονομικών και πολιτικών κύκλων.


Το δίλημμα επομένως αυτών των εκλογών είναι ξεκάθαρο:
Ή με τα μνημόνια ή με τη δημοκρατία. Ή με τη λιτότητα ή με την παραγωγική ανασυγκρότηση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να ορθοποδήσει η κοινωνία και η χώρα.

Ερ.: Είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας που θέτει το κόμμα σας;
Απ.: Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτός στόχος. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του έρχεται να απαντήσει στην εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση και την ανασφάλεια των πολιτών, με βασική προτεραιότητα ένα θετικό σοκ, ώστε να νοιώσει η ίδια η κοινωνία στην καθημερινή ζωή ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, την ανάκτηση της εργασίας και αυτονόητες δημοκρατικές τομές στο πολιτικό σύστημα.
Προϋπόθεση όμως για να διεκδικήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ισχυρή πλειοψηφία. Όχι για να επαναλάβει την αλαζονική διακυβέρνηση του δικομματισμού, αλλά για να διαμορφώσει προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας, ικανές να δημιουργήσουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες.
Γιατί μία ισχυρή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αποφασιστική στήριξη των πολιτών και με σαφές πρόγραμμα, δεν θα είναι ευάλωτη στις μεθοδεύσεις του κατεστημένου. Κάθε πόντος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα βήμα μπροστά για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.
Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε. Γιατί σε αυτήν την πορεία κρίσιμος παράγοντας είναι η κινητοποίηση των πολιτών.

Ερ.: Τι σημαίνουν οι επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από μερίδα ξένων ΜΜΕ; Φοβάστε μήπως λειτουργήσουν αρνητικά στην κοινή γνώμη;
Απ.: Πρόκειται για ξεθυμασμένη επανάληψη της προπαγάνδας του 2012. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει όμως ότι το 2015 δεν είναι 2012. Σήμερα δεν παίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχει δρομολογηθεί η μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η συγκυβέρνηση και το μνημόνιο έχει απονομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση, καθώς έχει προκαλέσει κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει προεξοφληθεί. Το εύρος της όμως δεν θα κριθεί από την ξαναζεσταμένη κινδυνολογία, αλλά από τη σχηματισμένη πεποίθηση των πολιτών ότι το ρεύμα δημοκρατικής ανατροπής είναι αναγκαίο.
Κάποτε τελειώνουν τα ψέματα. Ο λαός είναι πια υποψιασμένος, γιατί έχει νιώσει καλά πως τον μετέτρεψαν σε εύκολο και τραγικό θύμα της βαρβαρότητας των μνημονίων. Ο λαός είναι υποψιασμένος γιατί έχει καταλάβει πως έχει γίνει το πειραματόζωο, όπου οι τεχνοκράτες των μεγάλων συμφερόντων δοκιμάζουν τις αντοχές του.


Ερ.: Ποια η σημασία μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της Ευρώπης;
Απ.: Οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που αναδύονται στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ισπανία με το Podemos θέτουν στην ημερήσια διάταξη του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου την ανάγκη ανατροπής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που υποστηρίζει δογματικά η Μέρκελ στην Ευρωζώνη.
Αυτή η νέα πραγματικότητα στηρίζεται στην ολοένα και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτών ότι η λιτότητα οδηγεί την οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης, την κοινωνία σε μεγαλύτερα κύματα φτώχειας και την πολιτική σε επικίνδυνη αποξένωση από τους πολίτες.
Η ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των Podemos στην Ισπανία, θέτει εκ των πραγμάτων θέμα αλλαγής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Podemos προτείνουν λύσεις, δεν αρκούνται στην άρνηση και την καταδίκη. Καθημερινά γίνεται πιο σαφές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι χωρίς έξοδο από την παγίδα του χρέους δεν υπάρχει προοπτική για την Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται, έτσι, σημείο αναφοράς διότι είναι η μόνη εναλλακτική στο δόγμα της λιτότητας και την απειλή της αποσύνθεσης. Μια νίκη λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ελπίδα για όσους και όσες θέλουν να μπει τέλος στη λιτότητα αλλά και για τις δυνάμεις που αγωνίζονται για ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο στη βάση της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας.

Ερ.: Ισχύει η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα διερευνηθούν τα αίτια για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στα Μνημόνια;
Απ.: Ο ελληνικός λαός δεν ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ απλώς να καταργήσει τα μνημόνια, αλλά και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα. Πάνω από όλα ο ελληνικός λαός ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ένα τέρμα στη διαφθορά και στην διαπλοκή. Το Σύνταγμα και η δημοκρατία στην Ελλάδα δέχθηκε σημαντικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από την Τρόικα και το διεφθαρμένο και υποτελές σε αυτήν πολιτικό σύστημα.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πολίτες της χώρας έχουν φτάσει στα όρια τους με τις εξαντλητικές πολιτικές λιτότητας και φορολογικής αφαίμαξης της κυβέρνησης. Η ανοχή όμως της πλειοψηφίας των πολιτών προς το διεφθαρμένο τρίγωνο της αμαρτίας έχει τελειώσει και να είστε σίγουροι ότι αυτό θα φανεί πολύ καθαρά στις κάλπες. Είναι επομένως λαϊκή επιταγή για εμάς να διερευνήσουμε τις συνθήκες και το πώς σύρθηκε η χώρα στα μνημόνια και σε μια ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή τέτοιου μεγέθους. Το 2014 είναι η τέταρτη διαδοχική χρονιά κατά την οποία οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Ερ.: Τι ζητάνε οι πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εκφράσει το συμφέρον μιας πολύ πλατιάς συμμαχίας μεταξύ του κόσμου της μισθωτής εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων, δίνοντας ένα αποφασιστικό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Καλούμαστε να συντονιστούμε με αυτό το δημοκρατικό ρεύμα αλλαγής και να φέρουμε στο προσκήνιο μια νέα σχέση πολιτικής εκπροσώπησης και εμπιστοσύνης, έναν αέρα ανανέωσης στη χώρα και την κοινωνία. Η κοινωνία δεν ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ υποσχέσεις. Απαιτεί καθαρές δεσμεύσεις και αλήθεια.
Ζητάει να βάλουμε πάνω από όλα τη δημοκρατία και τους κανόνες της. Ζητάει μία κυβέρνηση αποδεσμευμένη από ιδιοτελή συμφέροντα. Ζητάει να υπερασπιστούμε τη χώρα και την κοινωνία. Για να διαπραγματευτούμε ενεργά το πρόβλημα του χρέους, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα αυτό. Για να καταργήσουμε το μνημόνιο, τους νόμους της λιτότητας και της καταστροφής και να επαναδιαπραγματευθούμε τη δανειακή σύμβαση.

Βιογραφικό του Βασίλη Τσίρκα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Άρτας όπου και δραστηριοποιήθηκε έντονα στο μαθητικό κίνημα.
Πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και υπεύθυνος έκδοσης του μαθητικού περιοδικού «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ» έδρασε πολύπλευρα για την αναζωογόνηση του χώρου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.
Έφηβος βουλευτής και ευρωβουλευτής.
Αποφοίτησε από τη Νομική Κομοτηνής το 2004 και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ευρωπαϊκό δίκαιο στη Νομική Αθηνών. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα.
Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού. Ως μέλος της γραμματείας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΝ συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες συγκρότησης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.
Την περίοδο 2005-2006 υπήρξε μέλος του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Αθηνών ως εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών.
Δραστηριοποιήθηκε έντονα στα κινήματα πόλης και έδρασε πολύπλευρα για την προστασία των δημόσιων χώρων στην Άρτα.
Υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ, ενώ σήμερα είναι μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας.
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ το 2002 και με την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ το 2006.
Υποψήφιος βουλευτής Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2009 και το 2012.
Άρθρα του για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Άρτας και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Αντισφαίρισης Άρτας.
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.
Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας σήμερα ασκεί μάχιμη δικηγορία.
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Βλαχοπάνου, δικηγόρο, και έχουν μία κόρη, την Μυρσίνη – Παρθενία.

Διαβάστε την στην ΗΧΩ της Άρτας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn