Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2014Στρατηγική αυτοδυναμίας

Στρατηγική αυτοδυναμίας

Read 2685 times

Στην εποχή του μνημονίου η δημοκρατία πλήττεται και καταργείται. Κρυφός τους πόθος είναι η πλήρης παράκαμψη του λαού και η αναβολή των αναγκαίων εκλογών. Η πολιτική μπλοκάρεται από τις επιταγές της τρόικας και παρακάμπτεται κάθε είδους δημοκρατική διαδικασία. Ενώ η συντεταγμένη και ομαλή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα μπορούσε να δώσει δημοκρατική διέξοδο, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου φαίνεται προς στιγμήν ότι προτίμησε την τετράμηνη παράταση της έντασης και την ακατάσχετη κινδυνολογία.

Στη γραμμή Σαμαρά, τα κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν ανεύθυνα σενάρια που βάζουν σε κίνδυνο τις καταθέσεις των πολιτών. Στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορούν για το αν ταυτόχρονα υπονομεύουν τη χώρα. Βαφτίζουν «συνετή λύση» και «επιστροφή στην κανονικότητα» το νέο μνημόνιο που περιλαμβάνει νέες περικοπές στους μισθούς και απολύσεις.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η παρατεταμένη κρίση έχει πλήξει 6,3 εκατομμύρια πολίτες, από τους οποίους 2,5 εκατομμύρια βρίσκονται κάτω του χρηματικού ορίου σχετικής φτώχειας με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%) και 3,8 εκατομμύρια σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.

Γίνεται επομένως φανερό ότι οι μνημονιακές πολιτικές υποβάθμισαν την αξιοπρέπεια, τις ελευθερίες και τις υλικές και πνευματικές προϋποθέσεις της σύγχρονης ζωής. Χάνεται κάθε προοπτική, ορατότητα και βιωσιμότητα για τους πολίτες. Κανένας σήμερα, εκτός εάν ανήκει στο 1%, μπορεί να βλέπει με ασφάλεια το αύριο, αφού οι κυβερνώντες θεσμοποιούν την ανασφάλεια των πολιτών, ως δήθεν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους. Πρώτη φορά όμως οι κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας στην Ευρώπη αμφισβητούνται ευθέως και συγκρίνονται με τις αντίστοιχες συνθήκες εξαθλίωσης στις χώρες της Ασίας και Αφρικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του έρχεται να απαντήσει στην εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση και την ανασφάλεια των πολιτών, με βασική προτεραιότητα ένα θετικό σοκ, ώστε να νοιώσει η ίδια η κοινωνία στην καθημερινή ζωή ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, την ανάκτηση της εργασίας και αυτονόητες δημοκρατικές τομές στο πολιτικό σύστημα. Αφήνοντας πίσω τους σχεδιασμούς ψευδούς πόλωσης που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέτουμε στο επίκεντρο τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, την πραγματική ανάγκη πολιτικής ανατροπής και αλλαγής πολιτικής με βάση το πρόγραμμά μας.

Προϋπόθεση όμως για να διεκδικήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ισχυρή πλειοψηφία. Όχι για να επαναλάβει την αλαζονική διακυβέρνηση του δικομματισμού, αλλά για να διαμορφώσει προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας, ικανές να δημιουργήσουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες. Γιατί μία ισχυρή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αποφασιστική στήριξη των πολιτών και με σαφές πρόγραμμα, δεν θα είναι ευάλωτη στις μεθοδεύσεις του κατεστημένου.

Καλούμαστε λοιπόν να εκφράσουμε το συμφέρον μιας πολύ πλατιάς συμμαχίας μεταξύ του κόσμου της μισθωτής εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων, δίνοντας ένα αποφασιστικό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Καλούμαστε να συντονιστούμε με αυτό το δημοκρατικό ρεύμα αλλαγής και να φέρουμε στο προσκήνιο μια νέα σχέση πολιτικής εκπροσώπησης και εμπιστοσύνης, έναν αέρα ανανέωσης στη χώρα και την κοινωνία. Η κοινωνία δεν ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ υποσχέσεις. Απαιτεί καθαρές δεσμεύσεις και αλήθεια.

Ζητάει να βάλουμε πάνω από όλα τη δημοκρατία και τους κανόνες της. Ζητάει μία κυβέρνηση αποδεσμευμένη από ιδιοτελή συμφέροντα. Ζητάει μεταρρυθμίσεις που είναι προς όφελος της κοινωνίας και μόνο. Ζητάει να υπερασπιστούμε τη χώρα και την κοινωνία. Για να διαπραγματευτούμε ενεργά το πρόβλημα του χρέους, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα αυτό. Για να καταργήσουμε το μνημόνιο, τους νόμους της λιτότητας και της καταστροφής και να επαναδιαπραγματευθούμε τη δανειακή σύμβαση.

Η μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι οι εκλογές που θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας διαδικασίας που θα αποκαταστήσει το χαμένο κοινωνικό όραμα, την αξιοπρέπεια, το φρόνημα και την υπερηφάνεια του λαού μας, και θα βάλει τις βάσεις για μια δίκαιη κοινωνία.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

tsirkas foto1

Κοινοβουλευτικό έργο

Φωτογραφίες

logo-parallhlogramo

271717716 327389226058468 3944413281987846258 n

neolaiasyriza2

δικαιοσύνη-παντου-768x336

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

synthesis2

Free business joomla templates